Privreda

Momirović: Razmišljamo o dve potencijalne lokacije za novu luku Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

16:36

Momirović: Razmišljamo o dve potencijalne lokacije za novu luku Beograd
Momirović: Razmišljamo o dve potencijalne lokacije za novu luku Beograd - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Traži se lokacija za novu luku Beograd i dve su izdvojene kao potencijalne, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i rekao da će resorno ministarstvo uložiti oko 380 miliona evra u velike investicije u vodnom saobraćaj i u bezbednost plovidbe.


"Imamo komunikaciju sa Evropskom investicionom bankom koja će nam biti partner i očekujemo da do kraja godine završimo taj deo analize i da možemo u 2022. da krenemo u izgradnju luke u Beogradu koja će biti najveća luka u jugoistočnoj Evropi", rekao je Momirović na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije u Čortanovcima.

On je poslanicima predstavio informacije o radu resornog ministarstva i istakoa da se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji za luku Sremska Mitrovica, Bogojevo i Prahovo.

"Naš plan je da u decembru 2021. krenemo da radimo ove tri luke", poručio je Momirović.

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije razmatrao je danas Izveštaj o radu MGSI u kampu RŽD na gradilištu brze pruge u Čortanovcima. Ministar Momirović je preneo poslanicima da danas u Srbiji imamo istorijski najveće investicije u putnu i železničku infrastrukturu, kao i vodni saobraćaj, te da je primarni cilj ministarstva na čijem je čelu da napravi rezultate koji će očuvati makroekonomsku stabilnost.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

 

"Zaključak poslanika Narodne skupštine Srbije posle radnog sastanka sa resornim ministrom, kako je istakla Katarina Rakić, predsednica skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, je da je ministarstvo pokazalo izuzetne rezultate u porethodnom periodu i da narodni poslanici očekuju da će ministarstvo nastaviti da radi istim, “pa čak i boljim tempom”", saopštili su iz MGSI.

Veliki planovi i za vazdušni saobraćaj

Kada je reč o vazdušnom saobraćaju, Momirović je rekao da strateško opredeljenje podrška nacionalnom operateru Er Srbiji za koju kaže da je već godinama jedna od najjačih regionalnih kompanija.


"Dosta smo ga subvencionisali, to je izazivalo kontroverze u javnosti, na kraju smo sve to realizovali. Napravili smo veliki uspeh u komunkaciji sa jednim od najvećih aerodromskih operatera Vansijem. Ugovor o koncesiji sa Vansijem omogućiće investicije od 750 miliona evra u narednim godinama. Beogradski aerodrom će doživeti takvu reafirmaciju i plan je da se obim putnika poveća četiri puta u odnosu na 2019. godinu", kaže ministar.

Naveo je da je pandemija korona virus najviše pogodila saobraćaj, da se mnogi planovi sada preispituju, ali i izrazio zadoivoljstvo što Vansi ne preispituje svoje investicije, nego je ovaj period iskoristio da uradi dodatne građevinske radove. Momirović je rekao da nije zapostavljena ni lokalna avio-infrastuktura i da je u planu da se ove godine krene u investiciju kako bi se u naredne dve godine izgradio i renovirao aerodrom u Nišu. Najavio je i podršku za aerodrom u Kruševcu, ali ne kao komercijalni aerodorm, nego za lokalni saobraćaj.

Preporuka za vas

Momirović: Ulaganjem u infrastrukturu Ovčarsko - kablarske klisure jačamo razvoj turizma
Momirović: Putovanje brzim vozom do Novog Sada će koštati 1.000 dinara , a biće dva polaska dnevno
U Cirihu se sklapa voz za brzu prugu: Prvi "dabldeker" stiže za pet meseci

Komentari (0)

Biznis