Privreda

V.d. direktora EPS-a odgovorio Petroviću i pozvao ga na saradnju: Od poslednjeg kvartala 2022. poslujemo pozitivno

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

07/03/2023

-

15:22

V.d. direktora EPS-a odgovorio Petroviću i pozvao ga na saradnju: Od poslednjeg kvartala 2022. poslujemo pozitivno
V.d. direktora EPS-a odgovorio Petroviću i pozvao ga na saradnju: Od poslednjeg kvartala 2022. poslujemo pozitivno - Copyright Printscreen YouTube/Televizija Pruga, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora JP Eelektroprivreda Srbije Miroslav Tomašević poručio je danas u pismu predsedniku Fiskalnog saveta Pavlu Petroviću da je EPS bio u krizi, ali da od poslednjeg kvartala 2022. posluje pozitivno i pozvao ga na saradnju i podršku merama za još bolje rezultate. U otvorenom pismu Tomašević navodi da se Petrovićeve nedavne izjave o EPS- u baziraju na ranijim podacima te da u javnosti stvaraju pogrešnu sliku o poslovanju kompanije.

"Očigledno je da ste imali nepotpune ili pogrešne podatke na osnovu kojih ste došli do zaključaka o radu EPS-a. On jeste bio u krizi, ali već od poslednjeg kvartala 2022. godine posluje pozitivno i tada je zabeležen pozitivan rezultat od 5,8 milijardi dinara", navodi Tomašević.

Dodaje da je zahvaljujući merama za stabilizaciju poslovanja prošle godine ostvareno smanjenje troškova od 24 milijarde dinara, a racionalizacijom javnih nabavki zabeležene su uštede od 1,5 milijardi dinara.

"U 2022. godini menadžment EPS-a preduzeo je niz mera kako bi prevazišao nasleđene probleme. Ti koraci bili su usmereni pre svega na stabilizaciju proizvodnje uglja i obezbeđenje uvoza nedostajućih količina uglja. Zahvaljujući diskontinualnom otkopavanju uglja u Rudarskom basenu 'Kolubara', obezbeđene su dodatne količine uglja iz sopstvenih kapaciteta, pa je uvoz uglja smanjen sa planskih 2,1 milion tona na 1,4 miliona tona", istakao je on.

Tomašević dodaje da se pozitivan trend i rekordni rezultati u proizvodnji električne energije nastavljaju u 2023. godini te da je EPS u trgovini strujom na slobodnom tržištu u plusu za skoro 30 miliona evra.

"Pre više od godinu dana bilo je mnogo problema u termo sektoru, ali su preduzete hitne mere. Rezultati nisu izostali. Jedan od takvih rezultata je i za 17,7 odsto veća proizvodnja ogranka TENT u prva dva meseca ove godine nego u istom periodu prošle godine", precizirao je Tomašević.

Dodaje da su i procene poslovanja za ovu godinu pozitivne te da se planira planiran prihod od oko 500 milijardi dinara i profit od 20 milijardi, što će "omogućiti nastavak finansijske stabilizacije i rast kompanije". 

Tomašević navodi da uprkos velikoj globalnoj energetskoj krizi i vrtoglavom rastu cena električne energije na berzama privreda i građani u Srbiji nisu osetili te skokove cena.

"Povećanja cena su bila minimalna. I sada domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cenu struje u regionu i EU. Privreda van Srbije suočavala se sa cenama koje su išle i preko 500 evra po megavat-satu, a naši privrednici sa merama Vlade Srbije bili su zaštićeni", navodi on i dodaje da je cena za privredu značajno niža od tržišnih.

Kao parametar unapređenog poslovanja on navodi i trend smanjenja nabavke električne energije van EPS. 

Pavle Petrović je na Kopaonik biznis forumu rekao da su glavni fiskilani rizik gubici javnih preduzeća u energetskom sektoru i da ukkupan trošak EPS-a i Srbijagasa bio između 3 i 3,5 milijarde evra.

"To su ogromna sredstva. Kada bi se ovi troškovi u 2022. energetski sklonili, deficit bi bio 0,4 odsto BDP-a. Verovatno će taj fiskalni trošak da nestane sa povećanjem cena u 2023. godini, ali on nastaje jer Srbijagas prodaje gas po cenama jeftinijim od onih po kojima uvozi. Kod EPS-a je glavni problem sistematski pad proizvodnje. Nedvoljne i loše usmerene investicije, jer nisu otvarani novi kopovi uglja i to je uslovilo pad proizvodnji“, istakao je Pavle Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao da su potrebne investicije u oporavak proizvodnje, da se kopovi u Kolubari otvore, jer se kasni sa radovima. 

Komentari (0)

Biznis