Briselske vesti

Borelj: Pregovori sa Iranom će se nastaviti u prihvatljivom roku

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

15:29

Borelj: Pregovori sa Iranom će se nastaviti u prihvatljivom roku
Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman - Copyright Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da veruje da će se nuklearni pregovori sa Iranom nastaviti u prihvatljivom vremenskom periodu.

Borelj je govorio na konferenciji za novinare u glavnom gradu Katara Dohi, javila je Al Džazira, preneo je Rojters.

Prošle sedmice iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je novinarima da će se Iran veoma brzo vratiti pregovorima o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

IAEA: Teheran nije primenio sve što je neophodno

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je pre tri dana da Teheran nije uspeo da u potpunosti ispuni uslove dogovora od pre dve nedelje, kojim bi se inspektorima IAEA dozvolilo da putem video kamera snimaju i nadgledaju nuklearna postrojenja u Iranu.


"Direktor IAEA Rafael Grosi naglasio je da je odluka Teherana da ne dozvoli agenciji pristup TESA Karadž centrifugi u suprotnosti sa dogovorenim uslovima objavljenim u zajednickom saopštenju 12. septembra", saopštila je IAEA, prenosi Rojters.

Sporazumom od 12. septembra Iran je pristao da dozvoli IAEA da servisira kamere koje inspektori te agencije koriste za snimanje iranskih nukelarnih postrojenja. Bilo je predviđeno da inspektori IAEA mogu da zamene memorijske kartice na kamerama, ali i da one budu zadržane u Iranu

"Iran je u periodu od 20. do 22. septembra dozvolio inspektorima da servisira kamere na svim lokacijama u Iranu, sa izuzekom kompleksa TESA Karadž", dodala je IAEA.

Kako dodaje Rojters, u tom kompleksu se u junu dogodila, kako navodi britanska agencija, ''očigledna sabotaža u kojoj su četiri kamere IAEA uništene''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa