Neistražena Evropa

Drevna statua Herkula pronađena u rimskoj kanalizaciji: "To je bilo veliko iznenađenje za nas"

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2023

-

10:20

Drevna statua Herkula pronađena u rimskoj kanalizaciji: "To je bilo veliko iznenađenje za nas"
Drevna statua Herkula pronađena u rimskoj kanalizaciji: "To je bilo veliko iznenađenje za nas" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drevna rimska statua Herkula otkrivena je tokom popravke kanalizacionog sistema ispod parka u Rimu, preneo je Gardijan.

Delo koje prikazuje mitološkog heroja i očigledno datira iz perioda rimskog carstva (27. pre nove ere do 476. godine nove ere), pronađeno je u blizini Apijskog puta. Radnici su primetili statuu kada je deo nje virio iz zemlje oko tri kilometara od početka Apijskog puta.

"To je bilo veliko iznenađenje za nas, pronaći mermerni kip u prirodnoj veličini, koji, na osnovu toljage i lavljeg kaputa, zasigurno možemo identifikovati kao figuru koja predstavlja Herkula" stoji na Fejsbuk stranici arheološkog parka Apija. 

Do otkrića je došlo tokom popravki kanalizacionih cevi koje su se urušile, uzrokujući provalije i klizišta. Iskopavanja su vršena uz prisustvo arheologa na dubini od 20 metara.

profimedia

 

Gardijan podseća da je u novembru prošle godine u mreži kupatila koje su izgradili Etrurci u Toskani otkrivena  gomila bronzanih statua, sačuvanih hiljadama godina pod blatom i ključalom vodom.

Među njima su 24 delimično potopljene statue, koje datiraju od pre 2.300 godina i koje predstavljaju najznačajnije otkriće svoje vrste u poslednjih 50 godina.

Herkul je sin Jupitera i smrtne Alkmene i u rimskoj mitologiji pandan grčkog božanskog heroja Herakla. Bio je poznat po svojoj snazi i brojnim avanturama. Legende o Heraklu preneti su u Rim preko grčkih kolonija ili preko Etruraca, jer je u 6. veku pre nove ere Herkul bio značajan deo etrurskog pantenona.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa