Region

Košarac: Verujem da će Šmit dobiti jasnu poruku da treba da napusti Bosnu i Hercegovinu

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

13:01

Košarac: Verujem da će Šmit dobiti jasnu poruku da treba da napusti Bosnu i Hercegovinu
Košarac: Verujem da će Šmit dobiti jasnu poruku da treba da napusti Bosnu i Hercegovinu - Copyright Tanjug/AP/Noemi Bruzak/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas da će Republika Srpska upotrebiti sve kapacitete koje ima na raspolaganju kako bi dokazala da je Kristijan Šmit nelegalan i nelegitiman visoki predstavnik u BiH.

"Napori koje (ministar bezbednosti BiH Nenad) Nešić ulaže su vidljivi i ide u pravcu da nadležne bezbednosne instituacije utvrde činjenice koje ukazuju na podatke koje smo izneli više puta - da nema verifikovane odluke nadležnih organa koji mogu da imenuju visokog predstavnika i da je vidljivo da podaci s kojima danas raspolažemo ukazuju da je Šmit diplomata Nemačke", rekao je Košarac u izjavi za RTRS.

Zabrinjava, kazao je, činjenica da bošnjački i hrvatski predstavnici u BiH nisu partner srpskim predstavnicima u ovim naporima.

"Potpuno je poražavajuća činjenica da postoje političke elite u BiH koje podržavaju nelegitimnog stranca u BiH", rekao je Košarac, koji se nalazi u Moskvi, gde prisustvuje međunarodnoj konferenciji o energtici.

Ističe da očekuje da će nadležne bezbednosne institucije tretirati sve pozitivne propise i na kraju imati verifikovan stav da je Šmit nelegitiman, nelegalan i da ne može da se predstavlja kao visoki predstavnik.

"Verujem da će Šmit dobiti jasnu poruku, akte i vrlo jasnu odluku da treba da napusti BiH", naveo je Košarac.

Ministar bezbednosti u savetu ministara BiH Nenad Nešić najavio je za danas pres konferenciju na kojoj će izneti sve informacije koje su u vezi sa Šmitom prikupile bezbednosne agencije na nivou BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Nešić su zatražili od Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tela i Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara informacije o statusu Šmita i članova njegovog obezbeđenja, te detalje o oružju koje nose dok borave u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa