Region

Dodik: Stravični zločin nad 126 boraca Vojske Republike Srpske već 31 godinu bez kazne

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

10:02

Dodik: Stravični zločin nad 126 boraca Vojske Republike Srpske već 31 godinu bez kazne
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na Glođanskom brdu kod Zvornika danas će biti služen parastos, položeni venci i zapaljene sveće povodom obeležavanja 31 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podseća da se na tom mestu na današnji dan 1992. godine dogodio stravičan zločin nad srpskim vojnicima koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, predvođeni Naserom Orićem i Muhamedom Čikarićem.

Dodik je istakao da, uprkos svim dokazima, ni danas, 31 godinu posle, za počinioce ovog stravičnog zločina nema kazne.

Srpski narod je, kaže Dodik, već davno uvideo da za Tužilaštvo i Sud BiH, nametnute instutucije od visokih predstavnika, zločini nad Srbima ne postoje, jer kao po ustaljenoj sramnoj praksi ti predmeti se uopšte ne uzimaju u razmatranje, već stoje u ladicima i skupljaju prašinu, ili, ako su kojim slučajem i podignute optužnice, završe se oslobađajućom presudom.

"Niko od nas više nije tako naivan da poveruje da će ovakvo pravosuđe u BiH ikada biti profesionalno i objektivno. Tu nema prava i pravde, već se sudi prema nacionalnoj pripadnosti s jasnom namerom da se Srbi prikažu agresorima, a muslimani žrtvama. S toga, naša je dužnost da pamtimo i čuvamo sećanje na one koje su dali život za slobodu koju mi danas živimo", istakao je predsednik Republike Srpske.

Svesni smo, rekao je Dodik za Srnu, da je odugovlačenje sudskih procesa u kojima se sudi počiniocima zločina nad Srbima samo jedan od gnusnih načina da se oni obezvrede, a srpske žrtve obesmisle i još jednom ubiju.

"Takođe, cilj je i da vreme učini svoje pa da svedoci i zločincu umru što govori o odnosu takozvanih delioca pravde, odnosno sudija i tužioca prema srpskim žrtvama. Sve se to radi samo da se održi teza o Srbima kao zločincima i jedinim krivcima za zločine u proteklom ratu. A, sa druge strane, kada je reč o sudskim procesima protiv Srba, tada se i tužbe i presude pišu ekspresno", konstatovao je Dodik.

On ističe da su Sud i Tužilaštvo BiH projektovani da ne procesuiraju ratne zločine nad Srbima, već samo one nad muslimanima.

"Svaki zločin mora dobiti sudski epilog"

"Nažalost, svedoci smo toga svaki dan, ali to svakako nije i ne sme biti razlog da te stvari samo prolaze pored nas. Očigledno je da se sve radi po nalogu stranaca, muslimanskih lobista, s ciljem da se falsifikuje istorija i činjenice o građanskom ratu u BiH, kao što sve ove godine i nastojalo", naglasio je Dodik.

On je ukazao da je svima jasno da je to nalog zapadnih mentora i neprijatelja srpskog naroda, ali ne može ni to trajati večno.

"Mi moramo da budemo maksimalno angažovani, posvećeni i istrajni na tome da prikupimo i čuvamo dokaze o svakom zločinu nad našim narodom, da obieležimo svako mesto stradanja, jer činjenice se ne mogu falsifikovati bez obzira koliko se trudili i na tome radili predstavnici muslimanskog naroda uz pomoć stranaca", istakao je Dodik.

On je naveo da svaki zločin mora dobiti sudski epilog kad-tad, pa tako i ovaj na Glođanskom brdu, srpskoj grobnici za 126 pripadnika Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske, a ako to ne dočekamo mi, bar će prikupljeni dokazi ostati da svedoče budućim generacijama o stradanju našeg naroda od ruke muslimanskih zločinaca.

Dodik je rekao da je zločin na Glođanskom brdu još jedan u nizu zločina sa svesnom namerom da se zatre srpsko ime i srpsko ognjište na ovom prostoru.

"Nažalost, svedoci smo mnogih zverstava koje su počinili Orić, kao komandant 28. divizije, i njegov potčinjeni Muhamed Čikarić kao komandant 6. odreda Kamenica tzv. Armije BiH. Deo tih strahota od kojih se ledi krv u žilama mogli smo videti i na Glođanskom brdu, jednom od većih srpskih stratišta u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu", naveo je Dodik i istakao:

"Surovost i životinjski nagon za mučenjem i ubijanjem iskazali su na monstruozan način nad ovim nedužnim Srbima u zoru tog tužnog 6. novembra 1992. ritualnim odsecanjem delovi tela, vezivanjem bodljikavom žicom za drveće, razapinjanjem, iživljavanjem i mučenjem. Ali, nažalost, za bh pravosuđe to nije zločin, to je 'herojstvo' za koje je Orić nagrađen slobodom".

Komentari (0)

Evropa