Region

Bjelica: Funkcionerima Srbije i Crne Gore niko ne može da zabrani dolazak na Dan Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

14:20

Bjelica: Funkcionerima Srbije i Crne Gore niko ne može da zabrani dolazak na Dan Srpske
Bjelica: Funkcionerima Srbije i Crne Gore niko ne može da zabrani dolazak na Dan Srpske - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da funkcionerima Srbije i Crne Gore niko ne može da zabrani da dođu na obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

Bjelica je rekao da su izjavom Kristijana Šmita - da proslava 9. januara predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda BiH, te njegov pokušaj da utiče na to da funkcioneri Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obeležavanju Dana Srpske - poslate poruke šta zapadne zemlje žele Republici Srpskoj.

"To je za mene izjava nelegitimne ličnosti i turiste koja nema nikakvu težinu. Deveti januar je slava Republike Srpske. Domaćin poziva svoje prijatelje da taj dan dođu i ako neće doći predstavnici bratskih Srbije i Crne Gore, ko će onda doći", rekao je Bjelica.

On je naglasio da su visoki predstavnici u BiH nametanjem odluka ukidali obeležja Srpske, te su formirane zajedničke Oružane snage i bezbednosne institucije.

"Želeli su da oduzmu što više nadležnosti od Republike Srpske i moralo se reći `dosta` jer Dejtonski sporazum ne predviđa ni zajedničku portirsku službu", naveo je Bjelica u izjavi za Srnu.

Bjelica je istakao da će 9. januar biti obeležen i na Sokocu polaganjem venaca na vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik".

Šmit je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske "jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika", te da nepoštovanje odluka tog suda predstavlja krivično delo.

Šmit je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obeležavanju Dana Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa