Region

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločin u Vlasenici 1992: Terete se za ubistvo 25 civila

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

13:17

Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločin u Vlasenici 1992: Terete se za ubistvo 25 civila
Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločin u Vlasenici 1992: Terete se za ubistvo 25 civila - Copyright Prinskrin/Youtube/BN TV

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina protiv čovečnosti na području Vlasenice 1992. godine. Optužnica je podignuta protiv Majstorović Živojina, rođenog 1948., Dubočanin Radenka, rođenog 1971. i Savić Radosava, rođenog 1964. godine. Sva trojica su rođena u Vlasenici.

Optuženi se terete da su u vreme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom meseca juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mesta nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, usled kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloletnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod pretnjom oružjem naterano prema sabirnim punktovima, gde je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i dece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatvaranje u logor "Sušica" i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo - zločini protiv čovečnosti, prenela je Fena.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svedoka, tri veštaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa