Region

Krapović: Brod "Jadran" legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

13:45

Krapović: Brod "Jadran" legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore
Krapović: Brod "Jadran" legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore - Copyright Wikimedia/Orlovic

veličina teksta

Aa Aa

Stav Crne Gore je da je brod "Jadran" potpuno legalno i legitimno vlasništvo države i on se neće promeniti, izjavio je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je juče u Tivtu trebalo da se sastane sa ministrom odbrane Hrvatske Ivanom Anušićem, ali je taj sastanak otkazan zbog, kako je Anušić rekao, izjava Krapovića o ploči u Morinju i o brodu "Jadran", prenela je RTCG.

U izjavi za taj portal, Anušić je kazao je da su stavovi crnogorskog ministra odbrane Dragana Krapovića o brodu "Jadran" i ploči u Morinju za Hrvatsku apsolutno neprihvatljivi i poručio da se o tim temama mora pregovarati.

"Poštovanje prema stavu kolege Anušića je odraz naše posvećenosti dijalogu i razumevanju među svim državama u regionu. Međutim stav Crne Gore je da je 'Jadran' potpuno legalno i legitimno vlasništvo Crne Gore i on se neće promeniti", naveo je Krapović u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

On je istakao da je njegova odgovornost, kao ministra odbrane Crne Gore, da čuva taj simbol ponosa i istorijskog nasleđa države, koji nadilazi granice materijalnog vlasništva.

"Dijalog i razmena mišljenja sa našim susedima su od esencijalnog značaja, te u tom duhu pristupamo svim međunarodnim pitanjima, uključujući i pitanje školskog broda 'Jadran'", naveo je Krapović.

Kako je istakao, između dijaloga i pregovora je velika razlika, a on nije neko kome ta razlika može promaći.

"Naprotiv, kao ministar odbrane, prihvatio sam razgovor na te teme, ali ne i pregovore jer prihvatanje pregovora znači prihvatanje mogućnosti da Jadran ne bude crnogorski, a ja to otvoreno kažem, neću prihvatiti. To je stvar principa i nacionalnog ponosa", rekao je Krapović.

Prema njegovim rečima, "Jadran" je više od broda, on je živi podsetnik na crnogorsku istoriju i tradiciju, simbol crnogorske povezanosti sa morem i njene nezavisnosti.

On je dodao da veruje da je otkazivanje sastanka bilo usmereno ka domaćoj hrvatskoj javnosti, posebno imajući u vidu da je u Hrvatskoj izborna godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa