Region

Dodik: Rudno bogatstvo Republike Srpske procenjeno na 15 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

14:13

Dodik: Rudno bogatstvo Republike Srpske procenjeno na 15 milijardi evra
Dodik: Rudno bogatstvo Republike Srpske procenjeno na 15 milijardi evra - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da procenjena vrednost rudnih bogatstava Srpske na osnovu dosadašnjih istraživanja iznosi 15 milijardi evra i istakao da je spoznaja stranaca da RS raspolaže značajnim količinama magnezijuma, minerala od kojih se pravi borna kiselina, litijuma, pa čak i zlata, napravilo euforiju u vezi sa imovinom.

Dodik je ukazao da postoje mnoge opstrukcije kada je reč o istraživanju rudnih bogatstava Srpske, prenela je Srna.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da su napadi na imovinu Srpske prvo počeli sa federalnih medija, a sada se došlo u poziciju da oni ne skrivaju nameru da tom imovinom ovladaju.

"Na osnovu dosadašnjih istraživanja, procenjena komercijalna vrednost (rudnog bogatstva) u ovom trenutku iznosi 15 milijardi evra. Mi moramo da nađemo partnere i da idemo u taj razvoj. Srpska sigurno ima potencijal. Moramo se mnogo više usmeriti na istraživanja u različitim oblastima kako bismo znali čime dodatno raspolažemo", rekao je Dodik.

On je ukazao da je Program javnih investicija koji je usvojila Vlada Srpske baziran na realnim mogućnostima i okvirima.

"Da nije bilo zastoja iz Federacije BiH, do sada bi verovatno bili završeni Hidroelektrana 'Buk Bijela' i sistem elektrana na Drini. Oni su to pre tri godine počeli da opstruišu bez ijednog formalno-pravnog ustavnog razloga", rekao je Dodik.

Naglasio je da su iz FBiH "zaustavili sve što mogu da zaustave", između ostalog i gasovod.

"Da danas imamo u Banjaluci gasovod, bili bi Meka za investicije. Gas je kao energent jedan od najvažnijih stvari, uz struju", rekao je Dodik i dodao da će električna energija tek postati važna i da Srpska tu ima odlične pretpostavke.

On je istakao da će potrebe za proizvodnjom električne energije na ovom prostoru, regionu i u svetu morati da se povećaju najmanje dva do tri puta kako bi se, između ostalog, pratio razvoj automobilske industrije.

"Očekuje se da na ovim prostorima u narednih 10-15 godina 80 odsto automobila budu električni", rekao je Dodik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa