Region

Mila Radulović za Euronews: Ustavni sud CG neće raspravljati o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i SPC

Komentari

Autor: proba

25/04/2024

-

15:21

Mila Radulović za Euronews: Ustavni sud CG neće raspravljati o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i SPC
Mila Radulović za Euronews: Ustavni sud CG neće raspravljati o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i SPC - Copyright Prinstscreen YouTube/ Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Crne Gore trebalo bi da na sednici 26. aprila razmatra predlog za utvrđivanje neustavnosti izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovijesti, kao i inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Bilo je potrebno skoro 10 godina pregovaranja da bi se potpisao Temeljni ugovor, kamen temeljac odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Od Mila Đukanovića do Dritana Abazovića, koji je konačno i potpisao Ugovor, pitanje svojine SPC nad crkvama i manastirima na terotiriji Crne Gore podizalo je tenzije s obe strane granice.

Protivnici su Ugovor nazvali "istorijskom prevarom" i direktnim ćinom protiv interesa Crne Gore i njenih građana. 

Varnica koja je izazvala požar

Naime, izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti izbrisani su sporni članovi koji su se odnosili na potencijalni prelazak imovine verskih zajednica u državno vlasništvo, ako verske zajednice nemaju adekvatne dokaze da su vlasnici te imovine. Takođe je izbrisan član Zakona koji se odnosi na registraciju verske zajednice koja deluje u Crnoj Gori i uveden termin o evidenciji verske zajednice i to je na neki način varnica koja je zapalila požar u kojem je "izgoreo" režim Mila Đukanovića.

Te odredbe su dovele do velikih protestnih litija u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) krajem 2019. i tokom 2020. Godine i doprinele smeni vlasti u avgustu 2020.

Prvo inicijativa, pa rasprava

Tim povodom, gošća emisije Euronews Dan bila je Mila Radulović, generalna sekretarka društva profesionalnih novinara Crne Gore i bivša urednica političke rubrike Vijesti.

"Iako su brojni mediji objavili drugačje, sednica Ustavnog suda je na dnevnom redu sutra, a ne danas", rekla je ona i dodala:

"Prema pređašnjem iskustvu i mojim informacijama Ustavni sud se uopšte neće baviti Temeljnim ugovorom, a ni Zakonom o slobodi vjeroispovesti, jer nije prihvaćena ni inicijativa da se to učini, a to je obavezan prethodni korak da bi Ustavni sud raspravljao o bilo čemu. A verovatno je da sutra Ustavni sud neće raspravljati ni o iniciajtivi", rekla je ona.

Kompletan razgovor sa Milom Radulović pogledajte u videu koji sledi:

 

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa