Region

Protest opozicije u Banjaluci, Stanivuković skup uporedio sa ustankom protiv Turaka

Komentari

Autor: FoNet

02/10/2021

-

19:30

Protest opozicije u Banjaluci, Stanivuković skup uporedio sa ustankom protiv Turaka
Protest opozicije u Banjaluci, Stanivuković skup uporedio sa ustankom protiv Turaka - Copyright Printscreen YouTube/ ATV

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione stranke u Republici Srpskoj organizovale su večeras na Trgu Krajine u Banjaluci protest pod nazivom "Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku", zbog koruptivnih radnji aktuelne vlasti i gušenja medijskih sloboda.

Vlastima su upućena tri zahteva: da BN televizija nastavi sa radom, da tužilaštvo procesuira aktere afere "Kiseonik" i drugih afera, a da ostavke podnesu ministar zdravlja Alen Šeranić, direktor UKC Banjaluka Vlado Đajić i svi direktori zdravstvenih institucija.

Proteste predvode Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS), kao i lider pokreta Pravda i red Nebojša Vukanović.

Povod za protest, prema navodima iz opozicije, je pokušaj umanjenja medijskih sloboda gašenjem medija sa kritičkim odnosnom prema vlasti u RS, poput BN TV, pod plaštom obaveze Bosne i Hercegovine da ugasi jednom broju komercijalnih televizija analogni signal, javio je Radio slobodna Evropa (RSE).

 

 

Protestu je prethodila "auto-litija" centralnim ulicama Banjaluke, tokom koje su predstavnici opozicije pozivali građane da se pridruže borbi "za bolje i pravednije društvo".

Okupljeni na Trgu Krajine nosili su brojne transparente, među kojima i onaj sa likom predsednika SNSD Milorada Dodika ispod kojeg piše "Nikad više", preneo je portal Vijesti.ba, koji navodi da građani skandiraju opozicionim liderima, a da je protest počeo intoniranjem himne "Bože pravde".

Lider PDP Branislav Borenović rekao je da "hoćemo da pobedimo zlo, režim, tiraniju i pokažemo da ovo može da bude normalna i slobodna zemlja".

Predsednik DNS Nenad Nešić poručio je da u oktobru 2022. godine opozicija ide na pobedu.

"Braćo, ako budemo kao oni, nemojte nas trpeti ni godinu dana, terajte nas. RS nema pravo da trpi više nenarodnu vlast, već mora da ima prave ljude", dodao je.

Stanivuković: Ovo nisu protesti, ovo je ustanak

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković današnji protest uporedio sa ustankom protiv Turaka.

"Ovo nisu protesti, ovo je ustanak. Pevali su 'ne može nam niko ništa', a evo vidite da može", kazao je Stanivuković i dodao da danas počinje borba protiv "njihovog porodičnog zuluma, protiv privatne države, porodičnih i privatizovanih institucija".

Printscreen YouTube/ Avaz TV

 

Lider SDS Mirko Šarović je kao poslednji govornik pročitao zahteve opozicije.

"Imamo tri zahteva. Prvi je da od Radio-televizije RS tražimo da u roku od 15 dana počne na isti način da tretira televiziju BN, kao i ATV, i uključi ih na repetitoru na Kozari".

Drugi zahtev je procesuiranje odgovornih za aferu "Kiseonik", "Maske" i "Respiratori" a treći zahtev za momentalnu smenu ministra Alena Šeranića, direktora UKC Vlade Đajića, kao i svih direktora zdravstvenih institucija, rekao je Šarović.

Komentari (0)

Evropa