Region

Milanović pisao Plenkoviću zahtevajući poštovanje Ustava: "Ministra ste vi postavili i za njega odgovarate"

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

13:38

Milanović pisao Plenkoviću zahtevajući poštovanje Ustava: "Ministra ste vi postavili i za njega odgovarate"
Milanović pisao Plenkoviću zahtevajući poštovanje Ustava: "Ministra ste vi postavili i za njega odgovarate" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Zoran Milanović uputio je još jedno pismo premijeru Andreju Plenkoviću od kojeg traži da preduzme mere iz svoje nadležnosti zbog neprihvatljivog ponašanja ministra odbrane Marija Banožića, sa kojim je već danima u javnom sukobu.

Milanović je u pismu zapretio da će, ukoliko vlada i njen ministar nastave sa ovakvim postupanjem, primeniti član Ustava u segmentu odbrane, a kako navodi, u svrhu zaštite interesa Hrvatske.

Milanović, između ostalog, kaže da je vlada na neprihvatljivo postupanje Banožića do sada upozoravana na više načina, ali da je reakcija izostala.

Zato se, kaže, sada obraća direktno premijeru.

"Ministra ste vi postavili i za njega odgovarate. Međutim, kao Predsedniku Republike i Vrhovnom komandantu OSRH dužnost mi je da zaštitim Oružane snage, te vas stoga pozivam da preduzmete mere iz svoje nadležnosti u cilju omogućavanja normalnog funkcionisanja i razvoja Oružanih snaga RH", navodi, između ostalog Milanović u pismu Plenkoviću.

Premijera je pozvao da se, kako navodi, uzdigne iznad stranačkih i ličnih razloga i da "pri postupanju vodite računa o interesu Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH".

Milanović je prvo pismo Plenkoviću poslao 28. oktobra kada je od njega tražio da "ministra odbrane vrati u zakonske okvire i spreči štetu za Oružane snage RH". Javni sukob Milanovića s jedne i Božinovića i Plenkovića s druge strane traje danima, a sve je počelo kada je ministar odlučio da smeni jednog brigadira, čemu se predsednik usprotivio.

Usledila je Milanovićeva zabrana Banožiću da se obrati na ceremoniji priređenoj povodom prijema regruta u Požegi.

A potom javno je izrevoltirani Banožić optužio predsednika da je hteo da šalje vojsku preko granice u BiH, a zatim u Vukovaru rekao da je vreme za opoziv Milanovića, zbog psihičkih problema koje ima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa