Region

Opšti izbori u Sloveniji 24. aprila - test za popularnost premijera Janeza Janše

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

14:49

Opšti izbori u Sloveniji 24. aprila - test za popularnost premijera Janeza Janše
Opšti izbori u Sloveniji 24. aprila - test za popularnost premijera Janeza Janše - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Opšti izbori u Sloveniji biće održani 24. aprila, najavio je danas slovenački predsednik Borut Pahor. Pahor je danas obavestio Nacionalnu izbornu komisiju (DVK) da će 9. februara potpisati predsednički ukaz o održavanju izbora u nedelju, 24. aprila, javila je slovenačka agencija STA.

Pahor je ranije najavio da će izbori biti održani u najkraćem mogućem roku, jer uprkos epidemiji korona virusa, DVK ima dovoljno vremena da pripremi i organizuje izbore.

Izbori će biti test za popularnost premijera Janeza Janše, u vreme oštrih političkih podela u Sloveniji.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je sredinom prošle godine da Slovenija nije u političkoj krizi i da bi eventualni prevremeni izbori koje traži opozicija smanjili mogućnost da se država iskaže kao uspešna predsedavajuća Savetu EU.

"Nismo u političkoj krizi jer sve institucije funkcionišu", rekao je Pahor za Slovenačku televiziju, dodajući da je zbog labilne i nesigurne vladajuće većine u parlamentu u pitanju "stanje povećane političke neizvesnosti", a ne politička kriza.

Govoreći o kritikama na račun Vlade Janeza Janše u vezi sa navodnom kontrolom medija i neimenovanjem delegiranih tužilaca u Evropsko javno tužilaštvo (EPPO), Pahor je rekao da želi da misli da te probleme Vlada može da reši do početka predsedavanja EU koje je preuzela 1. jula, prenosi Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa