Region

Bez dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH, pod znakom pitanja glasanje u oktobru

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

19:54

Bez dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH, pod znakom pitanja glasanje u oktobru
Bez dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH, pod znakom pitanja glasanje u oktobru - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Lideri bošnjačkih i hrvatskih političkih partija (SDA, SBB BiH, NiP, HDZ BiH i HDZ 1990) nisu postigli dogovor o izmenama Izbornog zakona BiH zbog čega nije isključena mogućnost odlaganja oktobarskih izbora.

Nakon jučerašnjeg sastanka, a prema izjavama lidera, pozicije oko izmena Izbornog zakona BiH ostale su iste kao tokom ranijih pregovora u Neumu, a neposredno pred početak razgovora Bakir Izetbegović, predsednik SDA rekao je da je zbog nepostojanja dogovora moguće odlaganje izbora i da se o toj opciji već govori i u međunarodnim krugovima, prenose Nezavisne novine.

"Mislim da se rešenje može naći, to nije floskula. Svi sazrevamo i mislim da smo se približili. Ne želim sada da saopštavam detalje", rekao je Izetbegović nakon pregovora održanih u Parlamentu BiH.

Neposredno pred taj sastanak Izetbegović je rekao da je moguće da se prolongiraju izbori i da bi to podržala i međunarodna zajednica ako vidi da su pregovarači na tragu dogovora, a istovremeno je naglasio da se izbori mogu pomeriti na novembar ili decembar, ali da ne bi trebalo da se uđe u iduću godinu.

"Svi moraju nešto da popuste. Mi smo rekli da Hrvati treba da biraju predstavnika, ali da on predstavlja sve", rekao je Izetbegović.

Takođe, naglasio je da je bolje da se nađe rešenje i stabilizuju odnosi koji će "razvezati čvor" između Hrvata i Bošnjaka kao i da će izbora biti, ali da je pitanje kako će oni izgledati.

"Sa nekim bojkotima? Ne želimo sebe da dovedemo u tu situaciju. Puno je bolje razrešiti problem i razvezati ovaj čvor i imati rešen odnos Hrvata i Bošnjaka", rekao je Izetbegović.

Za razliku od Izetbegovića, Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je da je legitimno pravo svakoga da ne učestvuje u izborima za koje u ovom trenutku nema uslova da se održe.

Komentarišući najave mogućnosti prolongiranja izbora, Milorad Dodik, lider SNSD-a rekao je da on i njegova partija mogu sutra da izađu na izbore, jer istraživanja govore da SNSD u ovom trenutku ima podršku 34,9 odsto glasača.

"Izetbegović možda nešto zna što ja ne znam i postoji mogućnost da je Izetbegović koji kontroliše CIK to već dogovorio pa saopštava na ovaj način", rekao je Dodik.

Kada je reč o pregovorima o izmeni Izbornog zakona BiH, bošnjački lideri i juče su istakli da se nalaze na istim pozicijama i da treba insistirati na razgovorima i dogovoru koji u ovom slučaju nema alternativu, navode Nezavisne novine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa