Region

"Putin je ratni zločinac": Moskva uputila protest Zagrebu zbog izjave ministra spoljnih poslova

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

21:59

"Putin je ratni zločinac": Moskva uputila protest Zagrebu zbog izjave ministra spoljnih poslova
Gordan Grlić-Radman - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je uputila snažan protest Hrvatskoj zbog toga što je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predsednika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem, saopštila je ruska ambasada.

"Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive", kaže se u saopštenju.

Rusija protestuje i smatra neprihvatljivim to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao režimom i javno poželeo da ne ostane još dugo na vlasti, prenela je Hina.

"Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obeležavaju 30 godina", navodi se u ruskom saopštenju.

U njemu se službeni Zagreb poziva da se uzdrži od izazivanja negativnih posledica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske, preneo je portal Index.hr.

"Takođe, smatramo potrebnim pridržavati se opšteprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona", navodi ambasada.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je 23. marta da je Vladimir Putin ratni zločinac i izrazio nadu da "autokratski režim" neće biti dugog veka, te poručio da bi Hrvatska znala da uzvrati u slučaju da Rusija ostvari pretnje prema Hrvatskoj.

Grlić Radman je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" rekao da ne smatra realnim pretnje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

Ocenio je da je reč o obliku zastrašivanja i ne veruje da ruski ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi.

Kalabuhov je za sarajevske medije ranije izjavio da Moskva zadržava pravo da reaguje, ukoliko bi BiH odlučila da se priključi NATO i upitao: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a".

U malo izglednom scenariju ostvarenih pretnji Hrvatska bi znala da uzvrati, kazao je Grlić Radman.

"Pretnja ambasadora nije pretnja samo Hrvatskoj, nego i celoj EU i kada bi se realizovala aktivirala bi član 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na celi savez", naveo je i dodao: "To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

Radman je rekao i da je Putin "već počinio ratne zločine, ali da se u ratu mora pregovarati", kao i da Putin "neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio - da pokori Ukrajinu".

Dva meseca nakon službene posete Moskvi, gde je rekao da "dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom", Grlić Radman je kazao da je tada mislio na ruski narod.

"Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se menjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vek", naveo je hrvatski ministar.

Rekao je i da je u Hrvatsku do sada stiglo 9.000 Ukrajinaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa