Region

Hrvatska nagradila pilota, koji je u Srbiji optužen za ratni zločin

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

23:06

Hrvatska nagradila pilota, koji je u Srbiji optužen za ratni zločin
Nekretnine u Zagrebu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatskom ratnom pilotu Danijelu Boroviću, koji je u Srbiji optužen za ratni zločin, danas je u Varaždinu svečano uručeno priznanje Udruženja hrvatskih branitelja "Junak Domovinskog rata".

Priznanje mu je uručio predsednik Udruženja Mladen Pavković, koji je istakao da tim činom nastoje da se zahvale pilotu koji je u februaru 1992. godine izvršio prelet avionom od Bihaća do Pule, čime je Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni avion, prenela je Hina.

Pavković se osvrnuo i na optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota, među kojima je i Borović, zbog bombardovanja izbegličke kolone tokom akcije Oluja i naveo da hrvatski branitelji, kao i Ministarstvo branitelja i Vlada Hrvatske, smatraju da oni nisu zločinci, nego junaci Domovinskog rata.

"Na ovaj način branitelji žele da kažu: vi želite da osudite junake Domovinskog rata, a ako želite nekome da sudite imate svoje, imate one koji su napadali hrvatsku državu, pa njima sudite do mile volje", kazao je Pavković.

Borović je naglasio da bi "agresor hteo da nametne da ima pravo odlučivanja i nekim lažnim optužnicama da poravna situaciju iz 1995. godine, koja je odavno jasna".

Haški sud je rekao da tu nije bilo ničeg nenormalnog, da je sve bilo u sklopu vojne akcije Oluje koja je međunarodno priznata, legitimna, kazao je Borović i dodao da optužnice ne smeju da se prihvate. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa