Region

"Dao sam novac na drogu i kocku": Šef humanitarne organizacije iz Hrvatske priznao da je potrošio sredstva za pomoć nakon zemljotresa

Komentari

Autor: Dnevnik.hr/J.S.

18/06/2021

-

11:43

"Dao sam novac na drogu i kocku": Šef humanitarne organizacije iz Hrvatske priznao da je potrošio sredstva za pomoć nakon zemljotresa
"Dao sam novac na drogu i kocku": Šef humanitarne organizacije iz Hrvatske priznao da je potrošio sredstva za pomoć nakon zemljotresa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Printscreen Nova

veličina teksta

Aa Aa

Šef humanitarne organizacije Slavonsko srce iz Tovarnika Tomislav Baotić potrošio je novac koji je trebalo da bude presusmeren ljudima pogođenim zemljotresom na Baniji. Kako je sam priznao, on je taj novac potrošio na drogu, kocku i prostitutke, jer je, kaže, bio frustiran. 

Slučaj koji je podigao buru u Hrvatskoj dogodio se nedavno, a eskalirao je kada je Baotić pred kamerama priznao da je novac nenameski potrošio, a u svom obrazlaganju navdeo je da njemu nije pošteno to što "sredstva koja je ovo udruženje imalo na računu nije smeo koristiti kako i gde je hteo", prenosi Dnevnik.hr, pozivajući se na portal "Provjereno".

Inače, novac je trebalo biti uplaćen za obnovu kuće porodice Sigur iz Glinske Poljane koja je bila oštećena u zemljotresu koji se dogodio početkom ove godine. Nakon što je Baotić obznanio šta se desilo sa novce, ova porodica je, prenose hrvatski mediji, ostala razoračarana, i "ničemu sve više ne nada".

Slučaj je stigao i do nadležnih organa. Ministarstvo za socijlana pitanja je ovaj slučaj prijavilo Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske (DORH).

Baotić je pred kamerama priznao šta je uradio i kaže da je spraman da snosi odgovornost za svoja dela.

''Nisam jednostavno hteo da dam novac nikome, nego sam ga nenamenski potrošio. Na kocku, drogu i prostitutke'', rekao je Baotić i dodao: 

''Potrošio sam, što sad da radim? Da se ubijem''.

Novac bio namenjen obnovi porodične kuće

Sada se glasila i porodica Sigur koja je tebalo da dobije ovu pomoć i čija je kuća stradala nakon zemjotresa koji je nedavno pogodio Hrvatsku.  Marija Sigur kaže da su tada bili očajni i nesrećni, jer uz to što su ostali bez krova nad glavom, ostali i bez mesta koji je vezan za sve njihove uspomene. Vest da će dobiti novu kuću ih je obradovala, ali ne zadugo. 

''Došli su ljudi iz Kaštela. Oni su nam obećali da će pokrenuti akciju za nas, da će prikupiti sredstva i da će nam praviti kuću. Znači novu, ova bi se maknula i pravila bi se druga'', objasnila je Marija Sigur.

Kaštelani okupljeni u nekoliko udruženja pomogli su porodici da očistiti i zatrpani bunar i reši pitanje vode. Napravljena je i procena za obnovu kuće i više se nije imalo šta čekati. Pokrenuta je humanitarna akcija.

Predsednik Hvidre Kaštel Ivica Vidović kaže da se i opština uključila u pomoć.

"Akcija se bila zahuktala i bio je dobar odaziv, bili smo skupili oko 55.000 kuna, ali to nije bilo dovoljno. Zvali su me iz Vukovarsko-srijemske opštine i rekli da udruženje Slavonsko srce Tovarnik ima višak sredstava koji su skupili. Tako su nama prosledili da bi trebala biti uplata od 126.000 kuna'', rekao je Vidović.

Udruženju Slavonsko srce Tovarnik, u jednoj je humanitarnoj akciji ostao višak sredstava, i ona se po zakonu moraju prebaciti na račun prve sledeće humanitarne akcije istoga tipa.

Vest zbog koje su Kaštelani, kaže Vidović, gotovo skakali od sreće. I oni i porodica Sigur, jer uz ono što su sami skupili i novac koji će im prebaciti udruženje iz Tovarnika imaju dovoljno za obnovu kuće.

"I onda vest, 126.000 kuna nikada nije prebačeno jer je novac nestao'', objašnjava Marija Sigur.

Predsednik opštine Vidović kaže da se nakon reakcije porodice da novac nije legao čuo sa Baotićem koji mu je rekao da ne planira da da novac, da je on njegov i da ne očekuju uplatu, kao i da njemu niko ne može da određuje kome će novac da da.

Međutim, kako nadređeni objašnjavaju postoji tačna procedura šta se radi sa novcem koji je namenjen u humanitarne svrhe, pa Silvana Mijatović, zamenica načelnika za besplatnu pravnu pomoć Vukovarsko-srijemske opštine kaže su oni nadređenima prepustili slučaj.

Osim novca za porodicu Sigur Tomislav Baotić, kako navodi Dnevnik.hr, nije uplatio ni 109.000 kuna koje je, takođe po nalogu Ministarstva, morao da preusmeri na račun humanitarne akcije ''Za dete Kornice". Ukolikse dokaže krivica, biće dužan da  plati kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, a Udruženje će biti kažnjena s 20.000 do 50.000 kuna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa