Region

Komemoracija u Potočarima, pokop još 50 identifikovanih žrtava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2022

-

13:21

Komemoracija u Potočarima, pokop još 50 identifikovanih žrtava
Komemoracija u Potočarima, pokop još 50 identifikovanih žrtava - Copyright AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obeležava 27. godišnjica zločina u Srebrenici, a komemoraciji i dženazi za još 50 identifikovanih žrtava prisustvuju hiljade ljudi.

Kolektivnoj dženazi u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira koji je i ove godine okupio nekoliko hiljada učesnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u leto 1995. godine.

Ove godine biće ukopana tela još dve osobe koje su u času smrti imale 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978). Najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936) koji su u momentu ubistva imali 59 godina.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

AP Photo/Armin Durgut

 

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je u svom obraćanju da svaki put kada dođe u Potočare oseća "teret neuspeha međunarodne zajednice" da, kako kaže, zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni.

Šmit je rekao i da svako onaj ko, kako je naveo, negira i pokušava da umanji broj žrtava "učauren je u svesno odabranom neznanju".

"Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava", kazao je Šmit, nikada ne može biti opravdan, a politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće.

Ministaka odbrane Holandije Kasje Olongren je u svom obraćanju konstatovala da je zakazala međunarodna zajednica, ali i da je odgovorna i vlada Holandije.

AP Photo/Armin Durgut

 

"Zato vam nudimo najdublje izvinjenje", kazala je ministarka Olongren u hali bivše fabrike akumulatora.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i politiku Žozep Borelj je u svojoj poruci poručio je da Evropa deli bol sa žrtvama i porodicama, kao i to da njihova borba zaslužuje samo divljenje i poštovanje.

Na ispraćaju su govorili i Ajdan Ozoguz, potpredsednica Bundestaga, kao i predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Menahem Rosensaft.

U Memorijalnom centru u Potočarima prisutne su brojne delegacije, a među njima su i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović - Burić, zamenica generalnog sekretara UN Alis Nderitu, turski poslanik i potpredsednik AK Partije Numan Kurtulmus, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kao i Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i predstavnici Vatikana, Saudijske Arabije i drugi.

Bramerc: Ne smemo zaboraviti Srebrenicu

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivicne sudove Serž Bramerc povodom 27. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici poručio je da se moraju naučiti lekcije iz istorije, ali da je "svet izgleda, u opasnosti da zaboravi ove lekcije.

"I danas se suočavamo sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, što izaziva političke nesuglasice u zemljama bivše Jugoslavije. Moja kancelarija je posvećena da svet ne zaboravi horore Srebrenice", naveo je u saopštenju Bramerc.

On je, takođe, istakao da će nastaviti da pomaže državama u traženju pravde i boriti se, kako je istakao, "protiv pokušaja da negiranja da se dogodio genocid i veličaju onih koji su ih izveli".

Dodao da su njegova kancelarija, i sudije, osudile mnoge koji su bili umešani u "sistematska egzekucija blizu 7.000 muškaraca, među kojima su bili i dečaci, proterivanje žena, dece i starih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su osuđeni na doživotne kazne zatvore "kao arhitekte i egzekutori zločinačnog plana da se proteraju i ubiju bosanski muslimani iz Srebrenice".

Komentari (0)

Evropa