Region

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC bi mogao biti potpisan u avgustu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

28/07/2022

-

09:45

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC bi mogao biti potpisan u avgustu
Abazović: Temeljni ugovor sa SPC bi mogao biti potpisan u avgustu - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore odlučila se za inkluzivan pristup u procesu potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, a ugovor bi mogao biti potpisan u avgustu, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Komisija koja bi se bavila tim aktom, kako navodi, nije profunkcionisala jer su tri člana koje je predložio predsjednik Crne Gore odbila da učestvuju u radu.

Abazović je kazao novinarima i da u tom slučaju "princip švedskog stola" ne može da funkcioniše.

Naveo je da su već dobili komentar na Temeljni ugovor Akcije za ljudska prava, a da imaju najave da će to učiniti i neki drugi subjekti.

"Moram da budem iskren, ja nikakve novitete nisam čuo", kazao je Abazović, komenatrišući sugestije na nacrt Temeljnog ugovora.

Na pitanje kada će Temeljni ugovor biti potpisan kaže: 

"Mislim da nakon što se taj proces dostavljana mišljenja nastavi, možemo očekivati da to bude početkom, sredinom ili krajem avgusta. Te detalje nismo dogovorili, ali to je proces koji smo doveli do kraja", kazao je Abazović.

Ne stoji, kaže, priča da Temeljni ugovor nije u skladu sa Ustavom, ali kako dodaje uvek ostaje mogućnost da se to na sudu proveri.

"Ali u dobrom duhu nemam ništa protiv da još neko da svoje mišljenje na Temeljni ugovor, ali voleo bih da to sad neko uradi na inovativan način, da nas upozori na nešto što do sad nismo čuli. Jer ako se ovako budemo vrteli u krug, šta hoću da kažem 100 pravnika 100 mišljenja, kao za svaki akt", kazao je on.

Podsetimo, Vlada Crne Gore usvojila je 8. jula nacrt Temeljnog ugovora sa SPC. Protiv njegovog usvajanja bili su ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić. Lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i Abazović sastali su se 19. jula i dogovorili formiranje stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora i to, kako je planirano, najkasnije do 31. jula. Zbog sastava komisije, mnogi članovi su odbili učešće u njoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa