Region

DPS: Krah dogovora dokaz da parlamentarna većina ne postoji, Crno na bijelo: Različit koncept i viđenje činjenica

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

20:54

DPS: Krah dogovora dokaz da parlamentarna većina ne postoji,  Crno na bijelo: Različit koncept i viđenje činjenica
DPS: Krah dogovora dokaz da parlamentarna većina ne postoji, Crno na bijelo: Različit koncept i viđenje činjenica - Copyright Tanjug/ Služba za informisanje Predsednika Crne Gore, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom kraha  današnjeg dogovora predstavnika stranaka pobednica na avgustovskim izborima 2020. o izboru nove crnogorske vlade, iz DPS Mila Đukanovića poručuju da je izgubljeno dragoceno vreme, da vremena više nema i da je dogovor izostao zbog partijskih interesa.

Još jednom se, kažu iz DPS, pokazalo da su bili u pravu da parlamentarna većina ne postoji.

"To je od danas i ozvaničeno ko zna kojim u nizu neuspešnih sastanaka završenim bez dogovora i uz međusobne uvrede i optužbe za kriminal i korupciju", saopšteno je iz DPS.

"Dvogodišnji haos kroz koji prolazi društvo u celini mora biti okončan. Zbog toga pozivamo na dijalog i hitan dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora", poručili su iz DPS.

Koalicija CnB: Mimoilaženje u konceptu i viđenju određenih činjenica

Povodom kraha današnjeg dogovora o formiranju nove crnogorske vlade, iz koalicije Crno na bijelo (CnB), okupljene oko GP Ura Dritana Abazovića, kažu da je došlo do mimoilaženja u konceptu i viđenju određenih činjenica.

Kako je saopšteno iz ove koalicije, oni su tražili da se pre zakazivanja sednice na papir stave dogovoreni principi oko kojih se formira nova vlada.

"Znamo načelno ko su kandidati za ministre i ko je kandidat za predsednika Skupštine. Ipak, na današnjem sastanku pomenuta pitanja nisu razmatrana, već se ultimativno govorilo o zakazivanju sednice Skupštine, s ciljem da se gore navedena pitanja u hodu dogovaraju", naveli su u saopštenu iz CnB.

Ova koalicija je, kažu, ostala je pri stavu da je formiranje nove vlade, kao i svake druge, moralo da prođe kroz postepeno definisane i decidne zaključke, a ne rizične i avanturističke poteze koji bi prethodili sednici Skupštine za izbor nove vlade, kao ceremonijalnom činu u tom postupku.

"Takođe, predlagali smo da se taj vremenski period do formiranja nove vlade istovremeno iskoristi i za kompletiranje Ustvanog suda, kao pitanja od najvećeg značaja za našu državu. Nažalost, Crno na bijelo ne može pristati na ultimativne stavove bilo koga po principu 'jeste li za crno ili belo'. Mi smo za formu dogovora, 'crno na bijelo'", poručili su iz koalicije CnB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa