Region

Policija u Kliničkom centru u Sarajevu, pretres zbog sumnje na korupciju i nesavesno lečenje

Komentari

Autor: Klix, Dnevni avaz

05/07/2021

-

10:32

Policija u Kliničkom centru u Sarajevu, pretres zbog sumnje na korupciju i nesavesno lečenje
Policija u Kliničkom centru u Sarajevu, pretres zbog sumnje na korupciju i nesavesno lečenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Kliničko univerzitetskom centru u Sarajevu (KCUS) u toku je akcija pretresa pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Opštinskog suda zbog navoda koji se dovode u vezu sa više krivičnih dela, prenosi Klix.

Kako  je za Klix potvrdila portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić, pretres se obavlja pod nadzorom ove institucije, a oduzima se određena dokumentacija u vezi sa ranije formiranim predmetima.

Kako se saznaje, pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim delima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim delom nesavesnog lečenja, ali i zloupotrebe položaja.

Najverovatnije su povod istrage nedavna pisma anesteziologa, kao i tužbe građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a u vezi sa nesavesnim lečenjem građana od koronavirusa.

Tužilaštvo KS je pre dva meseca formiralo predmet i saslušalo 13 anesteziologa koji su poslali pismo Upravi KCUS-a.

Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus interesovanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u aprilu pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog nabavke   respiratora koji ne rade, zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i laboratorije (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Tada je obavljen pretres i FUCZ i laboratorije "Verlab" koja je obavljala proveru "malina respiratora", koji se jedino koriste na KCUS-u, prenosi Dnevni avaz.

Kasnije su usledili brojni otkazi i odlasci lekara iz ove zdravstvene ustanove.

Komentari (0)

Evropa