Region

Fronteks će pomoći BiH da reši migrantsku krizu

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

09:51

Fronteks će pomoći BiH da reši migrantsku krizu
Fronteks će pomoći BiH da reši migrantsku krizu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina će sa Fronteksom, graničnom službom EU, zaključiti sporazum koji će toj organizaciji omogućiti da na teritoriji BiH pomogne u rešavanju problema migrantske krize, koji mesecima opterećuje odnose unutar EU.

Više članica EU se žali da preko zapadnog Balkana veliki broj ilegalnih migranata sa teritorije severne Afrike ili Bliskog istoka ulazi na prostor EU, a mnogi u EU smatraju da BiH ne čini dovoljno da se taj problem reši na njenoj teritoriji.

EU sada želi da BiH zaključi sporazum sa Fronteksom kako bi ta služba pomogla vlastima u BiH da se olakša povratak migranata u zemlje porekla koji nemaju pravo na azil, i da se spreči njihov ulazak na teritoriju Hrvatske. 

Ovo pitanje postaje posebno osetljivo nakon što je Hrvatska postala članica Šengena, jer to znači da između Hrvatske i Slovenije više ne postoje redovne granične kontrole, pa je pitanje granica Hrvatske sa zemljama zapadnog Balkana posebno važno.

U Ministarstvu bezbednosti BiH kažu da se sporazum sa Fronteksom zaključuje sa ciljem uspostavljanja pravnog okvira za operativne aktivnosti koje ta agencija sprovodi na teritoriji BiH.

"Takođe na ovaj način će se efikasnije koordinisati operativnom saradnjom između država članica EU i BiH. Sporazum uređuje sva pitanja potrebna za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga Evropske granične i obalne straže u BiH, u kojoj članovi timova mogu imati izvršna ovlašćenja", kažu iz ovog resora, pišu banjalučke Nezavisne novine.

To znači da će nakon stupanja sporazuma na snagu Fronteks moći na teritoriji BiH da obavlja policijske poslove koji su vezani za pitanja u okviru njene nadležnosti, što se odnosi na probleme migracija.

Šta obuhvata sporazum?

Sporazum obuhvata prava Fronteksa da deluje u BiH, koristi svoje naoružanje u slučaju samoodbrane i da uspostavlja regionalne kancelarije.

Jedna od odredbi je i posebna pažnja usmerena na sprečavanje zloupotrebe sredstava koja EU pruža BiH, te se spominje da se u tom slučaju mogu angažovati Kancelarija evropskog javnog tužioca ili Kancelarija za suzbijanje korupcije EU.

U Evropskoj komisiji potvrđuju da EU trenutno pregovara sa BiH o pojačanom sporazumu o saradnji sa Fronteksom.

"Novi sporazum će omogućiti Fronteksu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migratornim tokovima, predupredi ilegalne migracije i rešava prekogranični kriminal kroz celu njihovu teritoriju. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Fronteksa da ima izvršna ovlašćenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi", pišu Nezavisne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa