Region

SAD sankcionisale Željku Cvijanović i tri zvaničnika iz Republike Srpske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2023

-

19:59

SAD sankcionisale Željku Cvijanović i tri zvaničnika iz Republike Srpske
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države sankcionisale su četiri zvaničnika Republike Srpske, saopšteno je danas iz tamošnjeg Ministarstva finansija. Reč je o Željki Cvijanović, trenutnoj članici Predsedništva BiH, Nenadu Stevandiću, predsedniku Narodne Skupštine RS, Radovanu Viškoviću, predsedniku Vlade RS i Milošu Bukejloviću, ministru pravde RS.

Sankcije je izreklo Odeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC), Sekretarijata za finansije SAD, koje je odredilo većinu američkih sankcija koje su već uvedene za zvaničnike sa Zapadnog Balkana.

"Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Brajan E. Nelson izjavio je da "ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Dejtonskim mirovnim sporazumom". 

"Ovakvo ponašanje predstavlja dalju pretnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspešnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo da pružamo podršku građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta", naveo je on.

Ranije je na listu sankcionisanih osoba stavljen i Milorad Dodik, predsednik RS-a, koji je i predlagač Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH pred NSRS, te glavni zagovornik njegovog usvajanja.

SAD su protiv Dodika uvele nove sankcije 5. januara 2022. godine. Prethodno su SAD uvele sankcije protiv Dodika 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Današnja objava o sankcionisanju nastavak je prethodno uvedenih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD s ciljem podsticanja na pozivanje na odgovornost lica koja podrivaju demokratske procese ili institucije. Ovi postupci deo su širih napora koje Vlada SAD ulaže u promociju mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju ministarstva.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je ovaj novi zakon, koji je promovisao Milorad Dodik "drzak pokušaj podrivanja državnih institucija", prenosi Glas Amerike.

"Zakon preti stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i izgledima zemlje za integracije u evroatlantske i evropske institucije, nauštrb ljudi u BiH", rekao je.

Miler je dodao da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kao vrhovni autoritet za interpretaciju Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivo narušavanje vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH, te da je Dodik potpisao zakon 7. jula 2023. godine, uprkos Šmitovom poništavanju zakona.

"Današnje sankcije su nadogradnja prethodnih američkih sankcija i restrikcija sa vizama koje smo nametnuli kako bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu. Nastavićemo podržavati ljude u BiH i njihove napore na izgradnji vladavine prava i osiguranju mira i prosperiteta", dodao je Miler.

Kao rezultat američkih sankcija, sva imovina i poslovni interesi sankcionisanih u SAD su blokirani, a zabranjene su im i poslovne transakcije sa američkim državljanima i firmama, kao i putovanja u SAD.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Predrag

31.07.2023 20:42

A gospodo iz SADa da li Kurti opstruise demokratiju, da li za njega ne vaze vasi arsini? Molio bih za odgovor. Hvala

Evropa