Evropa

Hrvatska sanitarna inspekcija: pH vrednosti uzorka pića iz Rijeke u granicama preporučenih, čeka se drugi rezultat

Komentari

Autor: Index.hr

08/11/2023

-

18:24

Hrvatska sanitarna inspekcija: pH vrednosti uzorka pića iz Rijeke u granicama preporučenih, čeka se drugi rezultat
Hrvatska sanitarna inspekcija: pH vrednosti uzorka pića iz Rijeke u granicama preporučenih, čeka se drugi rezultat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inspektorat u Hrvatskoj objavio je rezultate analize uzoraka pića Romerquelle Emotion uzetih u Rijeci, nakon što je jednoj osobi pre nekoliko dana pozlilo nakon konzumiranja tog bezalkoholnog pića, a koji su pokazali da su nađene normalne vrednosti kiselosti koje ne bi trebalo da izazivaju nikakve efekte. Rezultat uzorka iz Zagreba se još čeka, preneo je portal Index.hr.

Državni inspektorat, odnosno sanitarna inspekcija, koja je primila od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izveštaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvežavajućeg bezalkoholnog gaziranog pića prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci, analiziran je na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na merenje pH vrednosti nalazi se unutar vrednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH vrednosti između 2,5 i 3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izveštaja proizlazi da izmerena pH vrednost ne bi trebalo da ima sposobnost izazivanja efekta nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide usklađeni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Rezultati uzorka iz Zagreba još nisu stigli

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, uz navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak pića Coca Cola, Original taste, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 mililitara, iz samuslužnog aparata, te još dva uzorka pića Coca Cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Za te uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izveštaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po primanju ispitnog izveštaja hrvatski Državni inspektorat će obavestiti javnost.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je da je od juče još šest osoba u Zagrebu i Varaždinu zatražilo pomoć zbog sumnje na trovanje bezalkoholnim gaziranim pićima i da svi imaju blaže simptome. Juče su potvrđena četiri slučaja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa