Evropa

RAT U UKRAJINI Poginula žena u ruskom granatiranju Hersona, raste broj povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

08:06

RAT U UKRAJINI Poginula žena u ruskom granatiranju Hersona, raste broj povređenih
RAT U UKRAJINI Poginula žena u ruskom granatiranju Hersona, raste broj povređenih - Copyright AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 627 dana. Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je nove sankcije Rusiji ocenila kao hibridnu operaciju Zapada  i dodala da ona neće ostati bez odgovora. EU je "korisni idiot" Vašingtona, a članstvo Ukrajine u EU je za Rusiju neprihvatljivo, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ona je upozorila da svi brodovi imaju pravo da slobodno prolaze kroz Baltičko more i da bi uskraćivanjem tog prava ruskim brodovima bilo ozbiljno kršenje međunarodnih sporazuma. Rusija je prvi put priznala da je deo ukrajinskih snaga prešao na istočnu obalu reke Dnjepar, navodeći da će se suočiti sa teškom vatrom ruske artiljerije. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je su ukrajinske snage uspele da pređu reku i ukopaju se uprkos teškoćama.

Ključni događaji:

  • Rusija: Svi brodovi imaju pravo da slobodno prolaze kroz Baltičko more
  • Zaharova: Nove sankcije EU su deo hibridnog rata, neće ostati bez odgovora
  • Zaharova: Za Rusiju članstvo Ukrajine u EU neprihvatljivo
  • Jedna osoba ubijena, sedam povređeno u ruskom napadu na Zaporožje
  • Ukrajinske snage prešle reku Dnjepar

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.25 Zelenski: Od početka rata Izraela i Hamasa smanjene isporuke oružja Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su isporuke ključnih artiljerijskih granata njegovoj zemlji smanjene nakon početka rata između Izraela i Hamasa. ''Isporuke su smanjene. Svako se bori za svoje zalihe. To je život, ne kažem da je to pozitivno, ali to je život, i mi moramo da branimo ono što je naše'', rekao je Zelenski, a prenosi Tajms of Izrael. On je kazao da je smanjena isporuka granata prečnika 155 milimetara, koje se koriste na istočnoj i južnoj liniji fronta u Ukrajini.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

23.00 Poginula žena u granatiranju Hersona, raste broj povređenih

Tokom masovnog granatiranja Hersona, jedna 75-godišnja žena je poginula, a osam osoba je povređeno, saopštio je guverner Hersonske oblasti Roman Mročko, prenosi Ukrinform. „Žena je umrla od posledica nedavnog granatiranja centra Hersona od strane ruskih okupacionih snaga“, napisao je Mročko na Telegram kanalu. Prema njegovim rečima, žena je bila u svom stanu u vreme napada.

22.30 Fon der Lajen: Kijev može biti primer razvoja za gradove EU

Ukrajinci imaju čvrsto poverenje u svoju evropsku budućnost, a Kijev, kao prestonica, daje primer reformi, oživljavanja i modernizacije drugim gradovima Ukrajine, ali i Evropske unije, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video obraćanju učesnicima Kijevskog investicionog foruma u Briselu.

"Grad Kijev je lider u nastojanjima da se izgradi bolja budućnost Ukrajine. Videla sam to svojim očima – oživljavanje grada kao dinamične, zelene, inkluzivne prestonice. Kijev može biti primer za druge ukrajinske gradove, kao i za gradove u samoj Evropskoj uniji. Možemo mnogo da naučimo jedni od drugih i da pomognemo jedni drugima“, rekla je predsednica Evropske komisije, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

22.19 Umerov i Krozeto razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarao je danas sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetom o vojnoj pomoći Ukrajini i saradnji sa italijanskim kompanijama. „Važan razgovor sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krozetom. Razgovarali smo o vojnoj pomoći Ukrajini i interakciji sa italijanskim proizvođačima za zajedničku proizvodnju u Ukrajini“, napisao je Umerov na svojoj Fejsbuk stranici. On takođe istakao da visoko ceni doprinos Italije jačanju odbrambenih snaga Ukrajine.

20.46 Više od 2.400 ukrajinske dece odvedeno u Belorusiju

Više od 2.400 dece, uzrasta od šest do 17 godina, odvedeno je u 13 objekata širom Belorusije od početka rata u Ukrajini, pokazalo je danas objavljeno istraživanje američkog Univerziteta Jejl, iako neki eksperti i organizacije procenjuju da je ukupni broj mnogo veći.

S tim u vezi, ukrajinski državni tužilac rekao je u maju da se istražuje navodna uloga Belorusije u prisilnom prebacivanju više od 19.000 identifikovane dece s teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba, koja su pored ostalog odvedena i u Rusiju, preneo je Glas Amerike.

16.11 Kameron posetio i Odesu na prvom putovanju u inostranstvo kao šef diplomatije

 Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji se na prvom putovanju u inostranstvo u svojoj novoj ulozi sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, danas je, drugog dana posete Ukrajini, otputovao u Odesu.

Britanski ministar je u glavnoj ukrajinskoj luci, koja je redovna meta ruskih vazdušnih udara, naglasio da su u poslednja tri meseca ukrajinske snage potisnule Rusiju nazad u Crno more, preneo je Rojters.

"Na taj način otvaraju se vitalne pomorske trgovačke rute za ukrajinsku ekonomiju i svetske zalihe hrane", rekao je Kameron.

14.02 Švajcarska obećala podršku formiranju specijalnog tribunala za rat u Ukrajini

Švajcarska je danas saopštila da je obećala podršku uspostavljanju specijalnog tribunala koji bi se bavio zločinima agresije Rusije nad Ukrajinom. Švajcarska je čvrsto uverena da agresija protiv Ukrajine ne sme da ostane nekažnjena, navelo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, preneo je Rojters. Poslednjih meseci inicijativa je naišla na podršku 38 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Norvešku, Gvatemalu, Japan i Kanadu, navodi se u saopštenju. Švajcarska se zvanično pridružila grupi na današnjem sastanku u Berlinu, dodaje se u saopštenju.

12.01 Broj ubijenih u raketiranju stambene zgrade povećao se na tri

Broj stradalih u ruskom napadu na grad Selidovo, severozapadno od Donjecka, povećao se na tri, nakon što su spasioci ispod ruševina pronašli beživotna tela, saopštile su danas lokalne vlasti. Veruje se da je jedna osoba i dalje zarobljena ispod ruševina stambene zgrade koja je bombardovana, prenosi Rojters.

Ruske snage juče su ispalile četiri rakete S-300 na grad Selidovo, oštetivši šest stambenih zgrada i 20 kuća, saopštila je lokalna policija. Moskva, sa druge strane, negira da je gađala civile.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

11.05 Kremlj: Zamrzavanje ruske imovine u Češkoj nezakonito, moguć odgovor

Kremlj je danas saopštio da je odluka Češke da zamrzne rusku državnu imovinu nezakonita i da bi Moskva mogla da uzvrati na takav, kako kaže, neprijateljski korak. Češka vlada saopštila je u sredu da je zamrznula rusku državnu imovinu na svojoj teritoriji, proširivši tako sankcije koje je uvela Moskvi zbog rata u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je češki potez nezakonit sa tačke gledišta međunarodnog prava i da će ga Moskva analizirati i na njega odgovoriti, prenosi agencija RIA Novosti.

09.17 Kameron stigao u Kijev, sastao se sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron doputovao u Kijev, u svoju prvu radnu posetu inostranstvu.Zelenski je to objavio na Telegramu, gde je postavio kratak video sa njihovog sastanka, prenosi Rojters.Bivši britanski premijer Dejvid Kameron imenovan je u ponedeljak za novog ministra spoljnih poslova.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, File

 

08.40 Gardijan: U novom paketu sankcija EU protiv Rusije i sin Dmitrija Medvedeva

U 12. paketu sankcija Rusiji, Evropska komisija predlaže uvođenje restriktivnih mera, između ostalih, protiv sina zamenika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva, objavio je danas Gardijan na osnovu dokumenta u koji je imao uvid.

Ilja Medvedev je na meti Evropske komisije zbog navodnog orkestriranja dezinformacione i propagandne kampanje u Ukrajini.Među 47 pojedinaca protiv kojih Komisija želi da uvede sankcije, nalazi se i rođaka ruskog predsednika Vladimira Putina Ana Civileva koja predsedava fondacijom "Branioci otadžbine" koja podržava ruske vojnike koji se bore u Ukajini.

08.00 Ruska PVO oborila pet ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti i Krima

Ruska PVO oborila je dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti i presrela još tri iznad Crnog mora, saopštilo je danas Ministarstva odbrane.

"U noći 16. novembra zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi su uništili dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorija Brjanske oblasti i još tri bespilotne letelice presretnute su iznad Crnog mora, u blizini obale Republike Krim", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu.

07.55 Ruske trupe napale oblast Harkova

Ruske trupe napale su oblast Harkova, objavio je sinoć načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. 

On je pozvao stanovnike Harkova i regiona da ostanu u skloništima. Prethodno je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine upozorilo stanovnike Harkovske i Donjecke oblasti na opasnost od raketa

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.40 Zelenski: Rusija isključena iz Izvršnog saveta Uneska, završena era ruskog uticaja

Rusija je prvi put u istoriji isključena iz Izvršnog saveta Uneska, objavio je  predsednik Volodimir Zelenski na  društvenoj mreži X (Tviter).

"Prvi put u istoriji Rusija je isključena iz Izvršnog saveta Uneska. Era ruskog uticaja je završena, i to je tačno: ruskim teroristima nije mesto na čelu značajnih međunarodnih organizacija", napisao je sinoć Zelenski.

On smatra da će međunarodna uloga Rusije samo slabiti.

07.15 Rusija: Svi brodovi imaju pravo da slobodno prolaze kroz Baltičko more

Svi brodovi, pa i ruski, imaju pravo da slobodno prolaze kroz Baltičko more, a svaki pokušaj da se ovaj prolaz spreči predstavlja opasno narušavanje međunarodnog prava, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija je reagovala na jučerašnju vest Fajnenšl tajmsa (FT) koji je preneo, pozivajući se na tri anonimna izvora, da će Danska u sklopu novih planova Evropske unije imati zadatak da nadzire i eventualno blokira prolaz tankera sa ruskom naftom kroz Baltičko more.

06.55 Zaharova: Nove sankcije EU su deo hibridnog rata, neće ostati bez odgovora

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je juče da je najavljeni 12. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije deo "hibridnog rata" koji vodi Zapad.

"Zbog beskrajnih sankcija protiv Rusije, EU je postala korisni idiot Vašingtona", rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi Rojters. Dodala je da Sjedinjene Države koriste Evropu kao "štap" u, kako je navela, antiruskoj politici Vašingtona.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.35 Ukrajinske snage prešle reku Dnjepar

Rusija je prvi put priznala da je deo ukrajinskih snaga prešao na istočnu obalu reke Dnjepar, navodeći da će se suočiti sa teškom vatrom ruske artiljerije. Prethodno je Načelnik štaba ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštio da su ukrajinske snage obezbedile svoje uporište na istočnoj obali reke Dnjepar u regiji Herson, prenosi Rojters.

Da je ukrajinska vojska prešla reku Dnjepar, koju je Moskva smatrala teškom barijerom za ukrajinske vojnike, priznao je i ruski guverner Hersonske regije koja je pod kontrolom Moskve, Vladimir Saldo. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je su ukrajinske snage uspele da pređu reku i ukopaju se uprkos teškoćama.

06.15 Guverner: Jedna osoba ubijena, sedam povređeno u ruskom napadu na Zaporožje

Jedna osoba je ubijena, a najmanje sedam ljudi je povređeno u ruskom napadu na ukrajinsku Zaporošku oblast, saopštile su juče lokalne vlasti. Guverner Jurij Malaško je naveo da su kuće i automobili oštećeni usled eksplozije izazvane raketnim udarom, prenosi Rojters.

"U ovom trenutku znamo da je jedna osoba poginula, a sedam povređeno, uključujući žene", napisao je Malaško na Telegramu i tvrdi da su ruske snage gađale civilni objekat.

06.00 Ukrajina: Ubijena jedna osoba u raketiranju stambene zgrade

Najmanje jedna osoba ubijena je tokom ruskog raketiranja stambene zgrade na istoku Ukrajine prošle noći, saopštile su ukrajinske vlasti. Pet osoba, uključujući i dete, su izvučeni, ali se veruje da je jedna osoba ostala zatrpana ispod ruševina, naveo je ministar policije Igor Klimenko na Telegramu. Napad se dogodio u gradu Seljidovo, severozapadno od Donjecka, a pogođena je četvorospratnica, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa