Evropa

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znaku protesta i bdenja širom Italije

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

19:12

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znaku protesta i bdenja širom Italije
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znaku protesta i bdenja širom Italije - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Protesti i bdenja održani su danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama širom Italije, koja je zgrožena smrću 22-godišnje studentkinje Đulije Čeketin koju je ubio bivši dečko Filip Tureto zadavši joj najmanje 20 ubodnih rana.

U Rimu se je održan protest u organizaciji feminističkog pokreta "Jedna od nas", a različite manifestacije održane su i u Milanu, Torinu, Đenovi, Bolonji, Firenci, Bariju, Napulju i Palermu, prenela je Ansa.

"Vi ste budućnost i svako od vas pokušava da poboljša ono što nedostaje na svim nivoima, od nastavnika do studenata i roditelja, učitelja", rekao je Đino Čeketin, Đulijin otac juče u govoru stotinama okupljenih studenata koji su na Univerzitetu u Padovi, gde je njegova kćerka studirala, prisustvovali otkrivanju crvene klupe u spomen ženama žrtvama nasilja.

On je poručio sudentima da možda razmenom ideja zajedno mogu da pronađu način za iskorenjavanje nasilja, posebno nasilja nad ženama. 

"Danas smo ovde za Đuliju ... želim da svako od vas promisli svakog dana šta može da učini da poboljša naše živote i živote naših voljenih, naših suseda, prijatelja, a iznad svega žena", rekao je Čeketin.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak je ponovno obećala da će borba protiv nasilja nad ženama biti nastavljena i da se ponosi odlukom parlamenta. 

Senat je u sredu jednoglasno sa 157 glasova podržao vladin predlog zakona o borbi protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiji ubijeno 106 žena, od kojih su njih 55 navodno bile žrtve partnera ili bivšeg partnera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa