Evropa

Istraživanje Eurobarometra: Za proširenje EU 68 odsto građana Hrvatske, dok je prosek u EU 53 odsto

Komentari

Autor: Fonet

06/12/2023

-

14:30

Istraživanje Eurobarometra: Za proširenje EU 68 odsto građana Hrvatske, dok je prosek u EU 53 odsto
Istraživanje Eurobarometra: Za proširenje EU 68 odsto građana Hrvatske, dok je prosek u EU 53 odsto - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje Evropske unije (EU) ima veću podršku u Hrvatskoj nego na nivou proseka u ostalim članicama EU, pokazalo je istraživanje Eurobarometra, predstavljeno danas u u kancelariji Evropskog parlamenta u Zagrebu, po kome je za proširenje Unije 68 odsto građana Hrvatske, dok je prosek u EU 53 posto.

Za evropske izbore sredinom iduće godine zainteresovano je 57 odsto Hrvata, što je identično proseku na nivou Evropske unije, pokazuje istraživanje čije detalje danas objavljuju zagrebački mediji.

Evropski izbori biće održani od 6. do 9. juna 2024, a Hrvatska će birati 12 evroparlamentaraca.

Poslednja plenarna sednica trenutnog saziva Evropskog parlamenta predviđena je za kraj aprila, dok se konstitutivna sednica novog saziva sa 720 poslanika očekuje 16. jula.

Zagrebački mediji javljaju da postotak iz poslednjeg istraživanja pokazuje značajan porast zainteresovanih građana za evropske izbore u odnosu na isto razdoblje uoči prethodnih izbora za EP 2019. godine, a tada je za evropske izbore bilo zainteresovano 46 odsto ispitanika u Hrvatskoj.

Podeljeno po političkom spektru, najviše je zainteresovanih na desnici (63 odsto), dok je na levici (56%) i centru (57%) zainteresovanost približno podjednaka.

Prema istraživanju Eurobarometra, 53 odsto Hrvata bi verovatno glasalo na izborima da se oni održavaju iduće sedmice, dok je taj postotak na nivou EU 68 odsto.

U istraživanju su učestvovala ukupno 26.253 ispitanika u EU, a u Hrvatskoj njih 1.033 u razdoblju od 25. septembra do 15. oktobra, navodi agencija Hina.

Rezultati istraživanja pokazuju da 79 odsto građana vidi koristi od članstva u EU.

Više od dve trećine Hrvata (73%) optimistično je u pogledu budućnosti EU, a na nivou Unije prosek je 60 odsto.

Jedino su Francuzi uglavnom pesimistični prema budućnosti EU - njih 49 posto su pesimisti, a optimista je 46 odsto.

Većina u Hrvatskoj (57%) smatra da je članstvo u EU dobra stvar za zemlju, dok na nivou EU to smatra 61 odsto ispitanika.

Da je članstvo u EU loša stvar, smatra 11 odsto Hrvata, a 32 posto ih je neutralno.

Anketa pokazuje da proširenje EU ima veću podršku u Hrvatskoj nego na nivou proseka u ostalim članicama Unije - za proširenje je 68 posto građana Hrvatske, a prosek u EU je 53 posto.

Komentari (0)

Evropa