Evropa

"Dosta je Fica": Slovaci protestovali protiv vladinih reformi tužilaštva

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

21:39

"Dosta je Fica": Slovaci protestovali protiv vladinih reformi tužilaštva
Tanjug/AP/Lukas Grinaj/TASR - Copyright Tanjug/AP/Lukas Grinaj/TASR

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Slovaka protestovalo je danas širom zemlje protiv planova vlade premijera Roberta Fica da ubrza promene krivičnog zakona u koje spada i ukidanje specijalnog tužilaštva fokusiranog na korupciju.

Demonstranti su uzvikivali "Dosta je Fica", mašući zastavama Slovačke i Evropske unije na Trgu slobode u Bratislavi, gde su se okupili kako bi se suprotstavili promenama koje je traži vlada formirana u oktobru, preneo je Rojters.

Šef najveće opozicione stranke u parlamentu Progresivne Slovačke Mihal Simecka izjavio je da se u vladi "ne oseća samopouzdanje, već panika da će biti zaustavljeni" u donošenju pomenutih zakona.

Demonstranti su se okupili i u drugim gradovima širom zemlje Evropske unije od 5,4 miliona ljudi, kao što su Nitra, Banska Bistrica i Košice.

Tanjug/AP/Lukas Grinaj/TASR

 

Rojters navodi da Ficova vlada ima za cilj da do Božića usvoji zakon kojim bi već u januaru bilo raspušteno specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, koje je postojalo dve decenije.

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova rekla je da predložene promene imaju neprihvatljivo političko mešanje u kadrovska pitanja i dodala da prete da oslabe poziciju uzbunjivača i da bi mogle da dovedu do zaustavljanja priliva iz fondova Evropske unije.

Evropska komisija, koja se u prošlosti sukobila sa članicama Evropske unije Poljskom i Mađarskom oko pitanja vladavine prava, pozvala je Slovačku da ne pravi ishitrene promene, čemu su se pridružile i Sjedinjene Američke Države.

Tanjug/AP/Lukas Grinaj/TASR

 

Fico, koji je podneo ostavku na mesto premijera 2018, usred masovnih protesta protiv korupcije koji su usledili nakon ubistva istraživačkog novinara, predvodi koaliciju sa dovoljnom većinom u parlamentu da poništi predsednički veto.

On je optužio specijalno tužilaštvo da je politički motivisano, kao i da je kršilo ljudska prava.

Od pobede koalicije protiv Fica 2020. godine, specijalno tužilaštvo je istražilo preko 100 ljudi, uključujući policijske i pravosudne zvaničnike i uticajne biznismene, a oko 40 je osuđeno, prenose slovački mediji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa