Evropa

Britanska poslanica priznala da je lagala o unosnim ugovorima u pandemiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2023

-

14:59

Britanska poslanica priznala da je lagala o unosnim ugovorima u pandemiji
Tanjug/AP/Robert F. Bukaty - Copyright Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

veličina teksta

Aa Aa

Članica britanskog Doma lordova Mišel Mone priznala je da je umešana u poslove sa kompanijom PPE Medpro, koja je dobila unosne vladine ugovore za nabavku zaštitnih maski i uniformi tokom pandemije korona virusa, ali kaže da ne vidi gde je pogrešila, osim što je te navode ranije negirala, prenosi AP.

"Pogrešila sam što sam novinarima rekla da nisam umešana", rekla je Mone u intervjuu za BBC, dodajući da žali što ranije nije direktno rekla da jeste umešana, ali i zato što je pretila tužbom novinarima koji su to tvrdili.

Njen suprug Dag Barouman, priznao je da je vodio konzorcijum u čijem vlasništvu se nalazi ta kompanija, dok je Mone izjavila da je korisnik finansijskih fondova svog supruga, koji ima oko 60 miliona funti (76 miliona dolara) profita od nabavke zaštitne opreme tokom pandemije.

Međutim, Mone smatra da je jedina greška nje i njenog supruga koji su, kako kaže, postali "žrtveni jarci" u širem skandalu o vladinoj potrošnji tokom pandemije, bila ta što novinarima nisu priznali da su umešani.

Britanska vlada našla se na udaru kritika zbog svojih takozvanih "VIP puteva" tokom pandemije, gde su povlašćeni tretmani za javne ugovore dati kompanijama koje su preporučili političari.

Osnivača firme za donje rublje Ultimo, Mišel Mone, imenovao je u gornji dom parlamenta 2015. godine tadašnji premijer Dejvid Kameron, a pre godinu dana povukla se iz parlamenta da bi, kako je rekla, "očistila svoje ime" zbog skandala.

Ona je više puta demantovala izveštaje da je koristila svoje političke veze kako bi visokim državnim zvaničnicima, preporučila PPE Medpro, koja je dobila ugovore vredne više od 200 miliona funti (250 miliona dolara) tokom vrhunca prvog talasa kovida 2020. godine.

Milioni hirurških uniformi koje je ta kompanija isporučila bolnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu nikada nisu korišćeni, pošto su nadležni zvaničnici proglasili da nisu prikladne za upotrebu.

Kasnije je vlada objavila da je u tom slučaju bilo kršenja ugovora, a Nacionalna agencija za kriminal istražuje navode o prevari i mitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa