Evropa

Najjača oluja u poslednje 32 godine pogodila Norvešku: Prete klizišta, lavine i zatvaranje puteva

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

16:24

Najjača oluja u poslednje 32 godine pogodila Norvešku: Prete klizišta, lavine i zatvaranje puteva
Tanjug/AP/Per-Inge Johnsen/NTB Scanpix - Copyright Tanjug/AP/Per-Inge Johnsen/NTB Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Norveške izdale su nekoliko upozorenja o klizištima i lavinama za južni deo zemlje, a zvaničnici su upozorili da bi loše vreme u kratkom roku moglo da zatvori puteve na severu.

Letovi do i sa aerodroma u arktičkom gradu Tromse nastavljeni su danas nakon što je oko 200 putnika moralo da prenoći tamo zbog olujnog vetra i snega u najjačoj oluji koja je pogodila Norvešku od 1992. godine.

Tanjug/AP

 

Norveški meteorološki institut saopštio je da jak vetar i dalje duva iznad severa zemlje, a predviđa se da će u južnoj Norveškoj pasti do 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, prenosi AP.

Direkcija za vodne resurse i energiju izdala je upozorenje za lavinu najvišeg nivoa za veći deo južne i centralne Norveške za naredne dane.

Tanjug/AP

 

Policija na jugoistoku Norveške prijavila je nekoliko nesreća zbog zaleđenih površina, među kojima je i školski autobus koji je skliznuo sa puta, ali nije bilo povređenih.

Oluja, koju su norveški meteorolozi nazvali "Ingun", pogodila je zemlju u sredu i donela udare vetra do 180 kilometara na sat u nekim mestima u četvrtak. Jak vetar, kiša i sneg skidali su krovove i otkazivali letove, a hiljade ljudi ostavili bez struje.

Tanjug/AP/Per-Inge Johnsen/NTB Scanpix

 

Meteorolog Norveškog meteorološkog instituta Eldbjorg Moksnes danas je rekao norveškoj novinskoj agenciji NTB da, iako je ekstremno vreme koje je "Ingun" donela prošlo, "vreme neće biti mirno tokom vikenda".

Jak vetar i kiša se tokom vikenda očekuju i u susednoj Švedskoj i Danskoj.

Tanjug/AP

 

Komentari (0)

Evropa