Evropa

Sijarto: EU treba radikalno da promeni politiku o migracijama i Africi

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

19:47

Sijarto: EU treba radikalno da promeni politiku o migracijama i Africi
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija treba radikalno da promeni politiku o migracijama i Africi kako bi sprečila nastanak ozbiljnijih kriza, rekao je danas u Briselu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ako Brisel zadrži sadašnju migracionu politiku, problemi afričkog kontinenta će uticati na Evropu, koja bi "teško mogla da se nosi sa njima", izjavio je Sijarto na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka evropskih šefova diplomatije u Briselu.

Populacija Afrike porasla je za 590 miliona u poslednjih 20 godina i procenjuje se da će porasti za dodatnih 750 miliona u narednih 20 godina, što je samo po sebi više od ukupnog stanovništva Evrope, istakao je mađarski ministar.

"Pitanje je da li afrička populacija koja raste u značajnoj meri ostaje u Africi ili je krenula ka Evropi. Odgovor zavisi od toga da li će Afrika biti bezbedno mesto u pogledu fizičkih i ekonomskih karakteristika", dodao je Sijarto.

On je poručio da se u Africi mora osigurati bezbednost i zaštita od terorizma, kao i ekonomski razvoj, prenosi mađarska agencija MTI.

"Tokom pet godina, obezbedili smo 260 miliona evra razvojnih resursa afričkim zemljama kako bismo im pomogli da modernizuju svoje sisteme upravljanja vodama i osiguraju da ljudi imaju čistu i zdravu vodu za piće i da su u mogućnosti da razviju zdravstvene usluge, obrazovanje i javnu upravu", poručio je Sijarto.

Pored toga, Sijarto tvrdi da je mađarska vlada obezbedila blizu 17 miliona evra za podršku hrišćanskim zajednicama da ostanu u svojim domovima i ponudila da stipendira 1.460 mladih Afrikanaca godišnje za studiranje na mađarskim univerzitetima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa