Evropa

Ulazak u novu fazu rata u Ukrajini: Kako će smena Zalužnog i imenovanje Sirskog uticati na situaciju na frontu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Aleksandar Lukić

09/02/2024

-

19:07

Ulazak u novu fazu rata u Ukrajini: Kako će smena Zalužnog i imenovanje Sirskog uticati na situaciju na frontu?
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Mesecima se spekulisalo o smeni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, sve do juče, kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski to učinio i na njegovo mesto postavio generala Oleksandra Sirskog. U trenutku kada Ukrajina ne pravi značajne pomake na frontu, analitičari tvrde da dovođenje Sirskog predstavlja temeljnu promenu koja će uvesti rat u novu fazu.

"Od danas, novi tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga", rekao je Zelenski u video-poruci, dok je ministar odbrane Rustem Umerov potvrdio ovu odluku, zahvalivši se Zalužnom "na svim dostignućima".

"Potrebni su nam novi pristupi, nove strategije. Danas je doneta odluka o potrebi promene rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine. Iskreno sam zahvalan Valeriju Fedoroviču (Zalužni) za sva dostignuća i pobede", saopštio je tom prilikom Umerov.

Zalužni je rekao da je sa Zelenskim razgovarao o novim pristupima i rešenjima u cilju promene strategije ukrajinske vojske.

Profimedia

 

"Obavili smo važan i ozbiljan razgovor, doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije", napisao je Zalužni na Telegramu, navodeći da se zadaci Oružanih snaga u 2024. razlikuju od onih u prethodnim godinama, i zahvalio kolegama iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine i Ministarstva odbrane, kao i kabinetu Zelenskog.

Zašto je smenjen Zalužni?

Gotovo od leta, kada dugonajavljivana ukrajinska kontraofanziva nije pokazala željene ciljeve, spekulisalo se o smeni Valerija Zalužnog i o poljuljanim odnosima komadanta sa Zelenskim.

Prema rečima saradniku Instituta za evropske studije Milana Igrutinovića, postoje dva glavna razloga zbog kojih je smenjen Zalužni.

“Negde je bilo jasno od neuspeha ukrajinske kontarofanzive, i ono što smo mogli da zaključimo iz medija, da su postojale određene razlike u konceptualizaciji daljeg rata. Vojni vrh pod rukovodstvom Zalužnog je tražio jedan jači mobilizacioni talas, da se više novca predvidi za vojne potrebe, da se više radi na industrjskog podršci, da se obezbedi više artiljerije, municije pa i same vosjke”, kaže za Euronews Srbija Igrutinović.

Kao drugi razlog, on navodi neslaganje Zalužnog i Zelenskog, odnosno strah ukrajinskog predsednika da bi Zalužni, zbog rasta svoje popularnosti, mogao da ga zameni na čelu te države.

"Te njihove razlike u stavovima su ostale odavo izražene. Element o kome se često spekuliše, teško ga je precizno locirati, a on je verovatno tačan, a to je ta percepcija da je Zalužni vrlo popularan čovek, da je ta njegova, ne toliko izražena, politička oponentnost poziciji Zelenskog i vlade u celini, moguća pretnja po stabilnost poretka u datom trenutku, sa naznakama – šta će biti sa predsedničkim izborima u Ukrajini, da li će biti održani. Zelenski ih ne želi, vodi se time da je zemlja u ratu, I da oni nisu potrebni", objašnjava Igrutinović.

Euronews/Printscreen

Milan Igrutinović, Institut za evropske studije

S druge strane, profesor Beogradskog univerziteta Aleksandar Životić saglasan je sa Igrutinovićem da je neuspeh kontraofazive u značajanoj meri uticao na smenu Zalužnog.

“Ova smena nije nikakav presedan, već pravilo, jer kroz istoriju je smenjena gomila generala koji su uspešno vodili prvu fazu rata”, ističe za Euronews Srbija Životić.

Nova faza rata

Postavljanje Oleksandra Sirksog na mesto glavnokomandujućeg ukrajinske vojske za istoričara Životića predstvalja značajnu promenu u promeni dinamike ratovanje.

“Nije došlo samo do smene Zalužnog, već je došlo do temeljnih promena u vojnom vrhu te zemlje. Ne samo da je on zamenjen Sirskim i da je na mesto Sirskog kao komadanta vojske postavljen drugi general, već je zamenjen i general Šaptala, načelnik Generalštaba. Znači radi se o jednoj temeljnoj promeni, u trenutku kada se očekuje ulazak rata u jednu sasvim novu fazu, što zahteva jedan drugačiji pristup vođenja operacije i drugačij sistemu planiranj”, ukazuje Životić.

Euronews Srbija

Aleksandar Životić, istoričar

S druge strane, Igrutinović ocenjuje da se vojni pirsup generala Sirskog i vođenje politike Zelenskog u određenim elementima poklapaju.

“Neke rane naznake su da je Sirski spremniji da brani linije fronta po svaku cenu, što je na neki način politički uput iz Kijeva, jer svaki vidljiviji poraz u suštini ruinira šanse Kijeva da na političkom međunarodnom nivou traži pomoć, i da prikaže da se zemlja uspešno brani od napada, te da je ekonomska i vojna pomoć jedna vrsta opravdane investicije zapadnih zemalja”, objašnajva Igrutinović.

Koliko je komandovanje Sirskog do sada bilo uspešno?

Govoreći o dosadašnjem doprinosu Oleksandra Sirskog u vojnim uspesima Ukrajine, Igrutinović navodi da su po tom pitanju mišljenja podeljena.

“U nekim oficirskim ukrajinskim krugovima, ne smatraju ga posebno uspešnim. S druge strane, neki ga smatraju ključnim generalom koji je bio zadužen za uspehe u Harkovskoj oblasti tokom 2022. kada su oslabljene ruske snage naterane na povlačenje. Sirskog takođe smatraju zaslužnim za odbranu Kijeva u prva dva meseca od samog napada Rusije. Čini se da Zalužni i Sirski imaju pristojan odnos, i da u tom smislu Sirski uživa neku vrstu podrške Zalužnog. Međutim, situacija na frontu, pogotovo kod Avdejevke, ukrajinski deo fronta je trenutno pod velikim pritiskom. Rusuka vojska uživa značajnu prednost po pitanju artiljerije i pešadije i čini mi se da je Avdejevka negde na putu da postane novi Bahmut, odnosno da su velike žrtve s obe strane neminovne”, naglašana on.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Uprkos popularnosti Zalužnog, Životić ukazuje na to da i sam Sirski poseduje značajan ugled.

“General Sirski je jedan veoma poznat i popularan general. Za njegovo ime su vezane vrlo važne i ofanzivne i defanzivne operacije. Dakle, radi se o jednom sasvim drugačijem tipu oficira”, ističe on.

Senat podržao pomoć Ukrajini

Samo nekoliko sati nakon što je Zelenski smenio Zalužnog, dobre vesti za Ukrajinu stigle su iz američkog Senata, nakon što je većina tog tela podržala nacrt zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara, uprkos podelama unutar republikanaca o tome da li da se ide napred sa zakonom.

Za Životića, ova dva događaja i te kako su povezana.

“Ovo sve treba povezati sa onim što je vrlo bitno kada je u pitanju nastavak američke vojne pomoći. Jedan od elemenata tokom pregovora o samom produžetku slanja vojne pomoći tog velikog paketa jeste to da je američka strana tražila, naročito republikanaci, predstavljanje jednog vrlo jasnog plana u ovoj godini. Nije slučajno da se ta smena desila svega nekoliko časova pre glasanja u američkom Senatu.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Ipak, iako još nije administrativno ozvaničen novi paket pomoći Ukrajini, za Igrutinovića, ova pomoć je zakasnela.

“To je zakasnela mera podrške kako bi se nekako preživelo narednih godinu dana ili uradilo nešto po pitanju odbrane. To nije pomoć od koje se očekuje da ozbiljno naoruža nove formacije ukrajinske vojske, kako bi se planirala neka nova kontraofanziva. To je novac za preživljavanje u datim okolnostima, u suštini ne više od toga”, naglašana on.

Govoreći o poslednjem paketu pomoći koji EU šalje Ukrajini, Igrutinović takođe ističe da će izdvojeni novac biti preusmeren u “preživnjavanje zemlje”.

“Kijev je tu u jednom ozbiljnom problemu. Kijev razume da bez spoljne pomoći, ne samo da nema vojnog uspeha u smislu odbrane teritorije, već nema ni ekonomskog preživljavanja zemlje. Oni imaju budžetski deficit od oko 40 milijardi evra. Ono što je EU prošle nedelje poklonila služi za pokrivanje plata, penzija, socijalnih davanja, da se pokrpe najosnovnije rupe pokrpe”, objašnjava Igrutinović.

Profimedia

 

S druge strane, Životić procenjuje da pomoć Ukrajini ni u jenom momentu nije dovođena u pitanje, ni od strane SAD ni evropskih saveznika, već da je “pitanje bilo vezano pre svega za unutrašnju preraspodelu moći, na kojin će način i u kom momentu će taj novac biti potrošen”.

“Vidite da su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, i mnoge druge zemlje podigle nivo vojne pomoći Ukrajini, a da su mnoge ušle u zajedničke aranžmane u oblasti vojne industrije gradeći različite komplekse vezane za proizvodnju naoružanja, što svakako govori o trajnom opredeljenju za pomoć Ukrajini. Takođe, ako uzmete poslovne postulate novog strategijskog koncepta NATO, jasno je u kom pravcu to ide. Sada se više ne radi o ad hoc paketima vojne pomoći, već o jednom trajnijem aranžmanu, sa vrlo jasno postavljenim linijama i pravcima slanja te pomoći”, zaključuje Životić.

Ko je Oleksandr Sirski?

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je, umesto Zalužnog postavljen za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, rođen je u Rusiji, a u Ukrajini živi od 80-ih godina prošlog veka.

Za njegovo ime vezuju se uspešne odbrana Kijeva i Harkova, kao i neuspeh kod Bahmuta, prenosi Tanjug.

Sirski je postao šef ukrajinskih kopnenih snaga 2019. godine. On je ranije komandovao ukrajinskim trupama koje su se borile protiv pobune koju je podržala Moskva u istočnim regionima Donjecka i Luganska koja je počela 2014.

Sirski je odigrao značajnu ulogu u nekoliko odlučujućih operacija ukrajinske vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenela je "Ukrajinska pravda". Prva je uspešna odbrana Kijeva u februaru-martu 2022.

Sirski je bio odgovoran za pripremu i same prestonice za odbranu i za liniju zadržavanja neprijatelja na uslovnoj granici reke Irpin. Rusija je navodno planirala da zauzme Kijev "za tri dana", ali se umesto toga povukla pošto je pretrpela velike gubitke u bici koja je trajala više od mesec dana, preneo je "Kijev indipendent".

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Da bi odbranio Kijev, Sirski je naredio svim centrima za vojnu obuku da formiraju specijalne privremene bataljone i isporuče artiljerijske sisteme koji se inače koriste za obuku u prestonicu, kako je tada rekao "Vašington postu".

Sirski je podelio grad i okolni region na sektore i dodelio im generale iz centara vojnog obrazovanja da vode svaku oblast, stvarajući jasan lanac komandovanja na koji bi odgovarale sve ukrajinske vojne jedinice i bezbednosne službe, naveo je američki list.

Za uspešnu odbranu Kijeva i oslobođenje severa, Sirski je 18. marta 2022. godine odlikovan Ordenom Bogdana Hmeljnickog II stepena. Tri nedelje kasnije odlikovan je Herojem Ukrajine - "za ličnu hrabrost, značajan doprinos zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Nakon što su se Rusi povukli iz Kijeva i sa celog severa, Sirski je komandovao dvema kontraofanzivnim operacijama Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova: prva je bila u proleće 2022. godine, kada je bilo moguće potisnuti ruske snage severno od grada da spreči artiljerijske vatre. Drugi put je to bilo u septembru iste godine, kada je skoro cela osvojena teritorija Harkovske oblasti ponovo zauzeta tokom prilično riskantnog napada.

"Politiko" navodi da su mu vojnici mu dali nadimke "Mesar" i "General 200", pošto je među njima uvreženo mišljenje da Sirski dovodi u opasnost živote potčinjenih na frontu. Nadimak "General 200" je asocijacija na film "Kargo 200" Alekseja Balabanova, u kome je to bila oznaka za prebacivanje poginulih sovjetskih vojnika iz Avganistana.

Sirski navodi da mu je prioritet moral njegovih trupa. Zapadnim medijima je rekao da spava četiri i po sata i da se opušta idući u teretanu.

Komentari (0)

Evropa