Evropa

Tusk optužio bivšu vlast da je koristila špijunski softver "Pegasus" za masovno hakovanje Poljaka

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

19:40

Tusk optužio bivšu vlast da je koristila špijunski softver "Pegasus" za masovno hakovanje Poljaka
Tusk optužio bivšu vlast da je koristila špijunski softver "Pegasus" za masovno hakovanje Poljaka - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas, tokom zajedničkog sastanka sa svojim političkim protivnikom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom, da poseduje dokumentaciju koja dokazuje da je prethodna vlada ilegalno koristila moćni špijunski softver Pegasus za hakovanje velikog broja ljudi.

Softver Pegasus navodno je korišćen protiv političkih protivnika tokom vladavine desničarske stranke Prava i pravde (PiS) sa kojom je povezan i predsednik države Andžej Duda, prenosi Rojters.

Tusk je rekao da je sa Dudom podelio informacije koje potvrđuju široku upotrebu ovog agresivnog špijunskog softvera u Poljskoj i najavio je da će poljskom predsedniku dostaviti kompletnu dokumentaciju ako bude zainteresovan.

"Trenutno imam jedan obelodanjeni dokument koji je samo primer za dokumentaciju koja vam je raspolaganju gospodine predsedniče", rekao je Tusk Dudi na početku sastanka Saveta kabineta, formata državnih konsultacija poljskog predsednika i vlade koji je Duda sazvao da bi razgovarao o drugim pitanjima.

"Lista žrtava ove prakse je nažalost veoma duga", rekao poljski premijer i potvrdio da je od ministra pravde i glavnog tužioca zatražio da Dudi dostave set dokumenata koji "potvrđuju 100-procentno da je Pegasusu kupljen legalno i korišćen na nelegalan način".

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

U nedavnom izveštaju AP se navodi da je prema nalazima neprofitne organizacije Citizen Lab Univerziteta u Torontu, nekoliko protivnika prethodne vlade bilo na meti Pegasus, špijunskog programa koji je napravila izraelska kompanija NSO Grup.

Ovaj softver svojim korisnicima pruža potpuni pristup ciljanom mobilnom uređaju omogućavajući da se izvuku lozinke, fotografije, poruke, kontakti i dr. ali i mogućnost da se aktiviraju mikrofon i kamere za prisluškivanje u realnom vremenu.

Tusk je preuzeo vlast u decembru 2023. godine nakon oktobarskih izbora na kojima je pobedio kao lider širokog centrističkog saveza.

Pobeda Donalda Tuska je označila kraj osmogodišnje vladavine stranke Prava i pravde, populističke partije koju je Evropska unija optužila za kršenja demokratskih normi.

Novi poljski parlament je osnovao specijalnu komisiju koja je zadužena za istragu ko je i protiv koga koristio Pegasus tokom višegodišnje vladavine stranke Prava i pravde.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa