Evropa

Ostrian erlajns obustavlja sve letove do Teherana: Austrija i Nemačka strahuju od eskalacije sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

23:45

Ostrian erlajns obustavlja sve letove do Teherana: Austrija i Nemačka strahuju od eskalacije sukoba
Ostrian erlajns obustavlja sve letove do Teherana: Austrija i Nemačka strahuju od eskalacije sukoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ostrian erlajns, poslednja zapadnoevropska avio-kompanija koja leti za Iran, saopštila je da obustavlja sve letove od Beča do Teherana do 18. aprila kao odgovor na eskalaciju tenzija u regionu.

Austrijska avio-kompanija je nastavila da leti za iransku prestonicu duže nego njena matična kuća nemačka Lufthanza, jer je Beč bliže Teheranu, što znači da bi lakše mogla da prekine letove ili da preko noći ostavi osoblje u Teheranu u slučaju da bude primorana, preneo je Rojters.

Ranije danas austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon nemačkog, pozvalo je svoje građane da napuste Iran.

Rute koje prolaze kroz iranski vazdušni prostor, takođe, će biti modifikovane, navodi se u saopštenju Ostrian erlajnsa.

Bezbednost naših putnika i posade ima prioritet, istaknuto je u saopštenju.

Ranije danas mediji su preneli da se Izrael sprema za najgori scenario za koji izraelski zvaničnici veruju da bi mogao da se desi za svega nekoliko časova, odnosno da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za ubijanje ljudi iz konzulata.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za CBS da bi veliki iranski napad na Izrael mogao da se dogodi danas, a u napadu bi bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne mete u Izraelu.

Nemačka upozorila građane da napuste Iran

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

''U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoi rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama'', saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji poseduju dvojno državljanstvo - nemačko i iransko.

''Nemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne'', saopšteno je iz Minstarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa