Evropa

Zelenski: Razgovaraću sa Makronom o francuskoj vojnoj pomoći u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

20:18

Zelenski: Razgovaraću sa Makronom o francuskoj vojnoj pomoći u Ukrajini
Zelenski: Razgovaraću sa Makronom o francuskoj vojnoj pomoći u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da očekuje posetu svog francuskog kolege Emanuela Makrona Kijevu kako bi sa njim razgovarao o nekoliko tačaka saradnje, posebno o tome kako najefikasnije ojačati zaštitu ukrajinskog neba.

"Ako francuski avioni sa francuskim pilotima mogu da zaštite nebo Izraela, zašto francuski avioni ne mogu da zaštite nebo Ukrajine. Ali u svakom slučaju, neophodno je da takve inicijative dolaze od osobe od koje odluka zavisi. A Emanuel Makron još nije razgovarao sa mnom o ovim tačkama.

Obećao je da će doći u Kijev i ovde ćemo imati priliku da to uradimo", rekao je predsednik Ukrajine u intervjuu poznatom francuskom medijskom blogeru Igu Traveru, na pitanje o mogućnosti upućivanja francuskih trupa u Ukrajinu.

Zelenski je naveo da nije u nadležnosti ukrajinskog predsednika da poziva francusku vojsku u Ukrajinu. 

"Nemam pravo da kažem da bi sutra francuska vojska trebalo da bude u Ukrajini u punoj snazi i da se bori za nas, ja jednostavno nemam pravo na to i zato nikada nisam pokrenuo ovo pitanje", rekao je on.

Što se tiče ostalih tačaka saradnje, to su, kako je naveo, pre svega misije obuke vojnih instruktora iz Francuske, prenosi Ukrinform. 

Makron je trebalo da poseti Ukrajinu u februaru, ali je tada poseta odložena, prema pisanju medija, iz bezbednosnih razloga. Kasnije se među mogućim datumima pominjala sredina marta.

Zelenski je rekao da je uveren da će se naći format za razgovor sa Rusijom o odlukama o kojima će se usaglasiti vodeće zemlje sveta na Samitu mira u Švajcarskoj, koji je najavljen za 15. i 16. jun.

"Ako posle prvog samita izađemo sa razumevanjem da imamo tačke oko kojih se svi slažemo... Ako za stolom budu zemlje koje zaista žele mir i zahtevaju pravedan mir od Rusije, onda će biti pripremljen dokument sa našom vizijom i doći će trenutak kada će se o tome razgovarati sa predstavnicima neprijatelja", rekao je Zelenski.

Prema rečima Zelenskog, više od 80 zemalja sveta moći će da postigne dogovor o najmanje tri tačke Formule mira. 

"Ne želimo da Rusija uništi jedinu održivu diplomatsku inicijativu za okončanje rata, kao što je to oduvek bilo", upozorio je predsednik Ukrajine. 

S tim u vezi, Zelenski je pomenuo više od stotinu sastanaka u formatu Normandija i Minsk, čije odluke, kako je naveo, Rusija nije sprovela.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa