Evropa

Merkel osudila način na koji Lukašenko tretira izbeglice

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

15:42

Merkel osudila način na koji Lukašenko tretira izbeglice
Merkel osudila način na koji Lukašenko tretira izbeglice - Copyright Tanjug/Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je način na koji se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odnosi prema izbeglicama, dodajući da će se Nemačka konsultovati sa svojim evropskim partnerima o koordinisanom odgovoru.


"Predsednik Lukašenko koristi izbeglice, na primer iz Iraka, na jedan hibridni način kako bi narušio bezbednost, i naravno da osuđujemo ovo na najstroži mogući način", izjavila je Merkel na konferenciji za novinare zajedno sa estonskim premijerom, a prenosi agencija Rojters.

Evropska unija optužuje Lukašenka da je iskoristio izbegličku krizu da izvrši pritisak na evropki blok da poništi sankcije koje je uveo Belorusiji zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu prošle godine i tretmana prema političkoj opoziciji.

"O svemu smo u bliskoj koordinaciji sa evropskim partnerima. Takođe ćemo pokušati da zauzmemo zajednički stav jer ova hibridna vrsta sukoba, kakvu koristi Belorusija, predstavlja napad na sve nas u Evropskoj uniji", izjavila je Merkel.

Pošto je Kabul, glavni grad Avganistana, sada u rukama talibana nakon povlačenja većine američkih i međunarodnih snaga, lideri EU su sve zabrinutiji da će hiljade migranata pokušati da dođu u Evropu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće kasnije danas na kriznom sastanku o daljim akcijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa