Evropa

Bivša ministarka zdravlja Francuske optužena za "ugrožavanje tuđih života"

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2021

-

22:44

Bivša ministarka zdravlja Francuske optužena za "ugrožavanje tuđih života"
Anjes Bizen - Copyright AP/Julien de Rosa

veličina teksta

Aa Aa

Anjez Buzan, bivšu ministarku zdravlja Francuske, Sud pravde ove zemlje otužio je za "ugrožavanje tuđih života".

Bizin je bila ministarka zdravlja kada je izbila pandemija koronavirusa, a optužnica je podignuta u sklopu istrage o tome kako su se zvaničnici Francuske nosili sa pandemijom.

Pre večerašnjeg razgovora sa tužiocima, Buzan je rekla novinarima da je to "odlična prilika da objasni svoje postupke".

"Neću dozvoliti da vladini postupci, i postupci mene kao ministarke, budu oskrnavljeni. Toliko smo učinili za to da se naša zemlja pripremi za krizu koja, podsetiću vas, još uvek traje", dodala je.

Buzan je napustila svoju funkciju ministra u februaru 2020. godine kako bi se kandidovala na izborima za gradonačelnika Pariza, kao član centrističke partije "Republika u pokretu", francuskog predsednika Emanuela Makrona. Na tim izborima je izgubila.

Krajem januara 2020. godine, nakon što su u zemlji prijavljena tri slučaja koronavirusa, Buzan, hematolog, procenila je da je rizik od širenja koronavirusa u ovoj zemlji "vrlo nizak".

Kao razlog za to, navodila je činjenicu da je kineski grad Vuhan, koji se smatra za mesto odakle je virus potekao, potpuno zatvoren.

Takođe, Buzan je bila oštro kritikovana kada se pokazalo da zdravstvenim radnicima nedostaje zaštitna oprema, a posebno maske za lice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa