Evropa

Zdravstvenim radnicima u Francuskoj od danas preti suspenzija ako nisu vakcinisani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2021

-

13:23

Zdravstvenim radnicima u Francuskoj od danas preti suspenzija ako nisu vakcinisani
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstveni radnici u Francuskoj od danas će biti suspendovani ukoliko nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Predsednik te zemlje, Emanuel Makron, najavio je u julu ove godine da će zdravstveni radnici, kao i oni koji rade u domovima za stara lica, morati da se vakcinišu.

Ova odluka doneta je na predlog vlade, ali oni koji budu suspendovani, neće smeti da budu i otpušteni.

Njima je dat rok do 15. septembra da to učine, a prema poslednjim podacima, do sada je vakcinisano 86 odsto onih koji podležu ovim propisima.

Tokom iste najave, Makron je rekao i da će se u Francuskoj postepeno uvoditi kovid propusnice, kojima će osobe dokazivati da su vakcinisane, da imaju negativan test ili su nedavno preležale koronavirus.

Ove kovid propusnice koristiće se za pristup kulturnim sadržajima, barovima i restoranima, a Makron je upozorio i da, od jeseni, testovi na koronavirus koje nije propisao lekar, neće biti besplatni, prenosi Euronews.

Mesec dana nakon Makronove najave, broj vakcinisanih zdravstvenih radnika porastao je, a 7. septembra je to bio slučaj sa oko 84 odsto njih.

Ovo znači da hiljade zdravstvenih radnika tek treba da se vakciniše, a sada rizikuju i da ostanu bez posla.

Neki od njih su učestvovali na protestima protiv kovid propusnica i obavezne vakcinacije, na kojima je, prema zvaničnim podacima, bilo oko 120.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa