Evropa

Tajanstveni putnik na aerodromu u Atini, Grčka traga za muškarcem koji je slikao dokumenta Protaševiča?

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

21:28

Tajanstveni putnik na aerodromu u Atini, Grčka traga za muškarcem koji je slikao dokumenta Protaševiča?
Tajanstveni putnik na aerodromu u Atini, Grčka traga za muškarcem koji je slikao dokumenta Protaševiča? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka obaveštajna služba (EIP) pregleda kamere kako bi ustanovila kretanje uhapšenog novinara Romana Protaševiča tokom boravka u toj zemlji, piše grčki Lifo, pozivajući se na TV Skaj.

Novinar disident putovao je u subotu iz Atine za Viljnus, kada je let kompanije Rajaner prinudno sleteo u Minsk.

Roman i njegova saputnica Sofija Sapega uhapšeni su nakon što je Belorusija preusmerila avion kompanije "Rajaner" u Minsk, a do aerodroma ga je otpratio borbeni lovac. Incident su oštro osudile Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i NATO.

Navodno je Protaševič proveo 12 dana u Grčkoj zajedno sa svojom partnerkom  23-godišnjom Ruskinjom Sofijom Sapegom.

Muškarac srednjih godina sa kožnom torbom

Bezbednosne službe pratile su njegovo kretanje preko kamera na aerodromu Elefterios Venizelos u Atini, dok su istovremeno pokušavale da pronađu putnika koji je navodno fotografisao dokumenta uhapšenog novinara, prenosi televizija Skaj.

Opisan je kao sredovečan muškarac, ruskog govornog područja, retke kose, koji je nosio kožnu aktovku.

profimedia

Roman Protaševič

Grčka obeveštajna služba, prema navodima medija, ne poriče ove izveštaje, međutim, pokušava da ih ukrsti sa materijalom koji navodno ima u rukama sa bezbednosnih kamera aerodroma, a posebno u mestima dolaska i ukrcavanja.

Istovremeno, kako izveštava Skaj, pokušavali su da prikupe informacije o kretanju novinara dok je boravio u Atini i na Kritu. Dosadašnja istraga nije otkrila ništa čudno jer je Roman tokom svog boravka u Grčkoj iznajmljivao smeštaj preko airbnb-ja.

S druge strane, još troje ljudi nije nastavilo let - Grk koji živi i radi u Minsku, žena i pilot. Žena je iz Belorusije i posluje u Grčkoj, pa je njeno putovanje opravdano, a kasnije je utvrđeno da i pilot radi u toj zemlji.

Sapega će ostati u pritvoru dva meseca

Uhapšena Ruskinja Sofija Sapega, saputnica beloruskog aktiviste Romana Protaševiča, ostaće u pritvoru još dva meseca, javila je novinska agencija TASS. 
 
"Odvedena je u zatvor KGB-a, pritvor joj je produžen za dva meseca", rekao je u nedelju otac ruske studentkinje uhapšene zajedno sa opozicionim novinarom.  

Službenik ruske ambasade sreo se sa pritvorenom Sapegom

Službenik ruske ambasade u Belorusiji sreo se danas s pritvorenom Sapegom, saopštio je Aleksej Maskaljev, portparol ambasade za TASS.

"Predstavnik ruske ambasade u Belorusiji se sreo sa ruskom državljankom Sapegom", kazao je Maskaljev.

Rusija traži od Minska da joj dostavi zvanične podatke o pritvaranju Sapege.

"Verujem da ćemo uskoro dobiti zvanične informacije od beloruskih vlasti o pritvaranju koje je na snazi u slučaju Sofije Sapege", izjavio je Maskaljev za TV kanal Rosija 24.

Preporuka za vas

"Otmica" aviona digla Evropu na noge: Zapad preti sankcijama, Minsk odbacuje optužbe, samo Putin ćuti

Komentari (0)

Evropa