Evropa

Tihanovskaja: Lukašenkov režim još nije kažnjen zbog preusmeravanja aviona

Komentari

Autor: Euronews, J.S.

26/05/2021

-

13:56

Tihanovskaja: Lukašenkov režim još nije kažnjen zbog preusmeravanja aviona
Tihanovskaja: Lukašenkov režim još nije kažnjen zbog preusmeravanja aviona - Copyright EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

veličina teksta

Aa Aa

Belorusija je prinudnim preusmeravanjem aviona zbog hapšenja novinara načinila veliku grešku, jer je na taj način ukazala na političku krizu u ovoj zemlji, rekla je za Euronews liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja.

Ona je kritikovala odluku predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da preusmeri avion Rajanera koji je bio pun putnika i hapšenje novinara Romana Protaševiča ocenila kao veliku grešku vlasti.

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

"Upravo u ovoj situaciji morate da gledate na sveobuhvatnu situaciju u Belorusiji, jer tamo imamo političku i društvenu krizu. Ono što je takođe važno je da režim još uvek nije kažnjen zbog ovog čina", kaže Tihanovskaja i ocenila da se Lukašenko kao predsednik jedne zemlje ponaša "previše slobodno".

"Od decembra nije bilo nekih važnih događaja i konferencija u Belorusiji, niti je bilo snažnih demokratskih koraka usmerenih ka postojećem režimu. Lukašenko radi sve što želi", dodala je ona.

Inače, zapadne zemlje su najoštrije osudile beloruski režim. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas iza zatvorenih vrata sastanak o Belorusiji zbog optužbi da su vlasti te zemlje u nedelju prinudno prizemljile avion Rajanera kako bi uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio na tom letu.

Nekoliko diplomata izjavilo je da su sastanak, koji će biti održan putem video linka, zatražile Francuska, Irska i Estonija.

Preporuka za vas

Beloruski lider u otvorenom sukobu sa Evropom, Lukašenko spreman da ide do kraja?
Lukašenko se oglasio posle otmice aviona: "Hoće da nas zavade, nisam ni znao da se Protaševič tu nalazi"

Komentari (0)

Evropa