Evropa

Problemi sa glasanjem u Berlinu sve vidljiviji, na nekim mestima izlaznost iznad 100 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

14:53

Problemi sa glasanjem u Berlinu sve vidljiviji, na nekim mestima izlaznost iznad 100 odsto
Nemački parlament - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Problemi sa izborima održanim u nedelju u Berlinu postaju sve vidljiviji - u čak 16 izbornih okruga u Berlinu registrovane su nepravilnosti, navodi "Tagešpigel".


Na više izbornih mesta izlaznost glasača bila je iznad 100 odsto, a kod glasanja za jednu inicijativu u vezi stanovanja je izlaznost u Rajnikendorfu prijavljena sa više od 150 odsto.

Na izborima je vladao pravi "haos" na pojedinim biračkim mestima u Berlinu.

Na nekim biračkim mestima nije bilo dovoljno glasačkih listića, zbog čega su vraćani birači, a na drugima su isporučeni pogrešni izborni materijali.

Predsednica izborne komisije pokrajine Berlin Petra Mihaelis podnela je ostavku nakon što je danima bila suočena sa kritikama zbog toga kako su savezni izbori protekli.


"Molim Senat Berlina da me nakon sednice izbornog tela 11.i 14. oktobra zameni na funkciji i odredi mog naslednika", saopštila je Mihaelis, prenose nemački mediji.

Time je, kaže ona, preuzela odgovornost koju ima u okviru svoje funkcije za probleme u sprovođenju izbora.

Na izborima pobedio SDP, krenuli pregovori o koalicijama

Podsetimo, u nedelju su u Nemačkoj održani parlamentarni izbori. Lideri Zelenih i Stranke slobodnih demokrata (FDP) održali su preliminarne razgovore u vezi sa učešćem u novoj nemačkoj koalicionoj vladi.

Zeleni i Liberali bi mogli da učestvuju i u takozvanoj "Semafor" koaliciji sa SPD, koji su osvojili najviše glasova, ali i sa CDU/CSU.

Dvojica kandidata za kancelara Olaf Šolc (SPD) i Armin Lašet (CDU) smatraju da bi oni trebalo da predvode buduću vladu.

I jedan i drugi će, takođe, gledati da koaliciju prave sa istim partnerima, tačnije Zelenima i Liberalima i tu je prilika za ove dve manje stranke da preciziraju svoje uslove.

Naime, dve najverovatnije koalicije su takozvana "Semafor", koju bi činili SPD, FDP i Zeleni, te "Jamajka" koalicija na čijem čelu bi bila CDU/CSU, te FDP i Zeleni.

Lindner je još u nedelju uveče ponudio Zelenima razgovore. On je rekao da bi bilo dobro da sada ta stranka sedne sa Zelenima i pregovara, kako bi potom imale stav prema budućem većem koalicionom partneru.

Kako je rekao, te dve stranke bi trebalo da se dogovore oko programa, a onda vide sa kim bi radnije išli u koaliciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa