Evropa

Lideri Zelenih i FDP već razgovarali o potencijalnoj koaliciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

10:27

Lideri Zelenih i FDP već razgovarali o potencijalnoj koaliciji
Analena Berbok i Kristijan Lindner - Copyright profimedia/AFP PHOTO / Volker WISSING / FDP /Instagram

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Zelenih i Stranke slobodnih demokrata (FDP) održali su preliminarne razgovore u vezi sa učešćem u novoj nemačkoj koalicionoj vladi. Liderka Zelenih Analena Berbok objavila je na svom zvaničnom Instagram nalogu fotografiju sa tog susreta.

Berbok i Robert Habek iz partije Zelenih susreli su se sa liderom FDP Kristijanom Lindnerom i generalnim sekretarom te stranke Volkerom Visingom.

"U potrazi za novom vladom, istražujemo zajedničke stavove i moguće načine da premostimo suprotnosti. Čak smo neke i pronašli. Uzbudljiva vremena", navodi se u opisu fotografije.

Podsetimo, u nedelju su u Nemačkoj održani parlamentarni izbori, a Zeleni i Liberali bi mogli da učestvuju i u takozvanoj "Semafor" koaliciji sa SPD, koji su osvojili najviše glasova, ali i sa CDU/CSU.

Dvojica kandidata za kancelara Olaf Šolc (SPD) i Armin Lašet (CDU) smatraju da bi oni trebalo da predvode buduću vladu. I jedan i drugi će, takođe, gledati da koaliciju prave sa istim partnerima, tačnije Zelenima i Liberalima i tu je prilika za ove dve manje stranke da preciziraju svoje uslove.

Naime, dve najverovatnije koalicije su takozvana "Semafor", koju bi činili SPD, FDP i Zeleni, te "Jamajka" koalicija na čijem čelu bi bila CDU/CSU, te FDP i Zeleni.

Lindner je još u nedelju uveče ponudio Zelenima razgovore. On je rekao da bi bilo dobro da sada ta stranka sedne sa Zelenima i pregovara, kako bi potom imale stav prema budućem većem koalicionom partneru. Kako je rekao, te dve stranke bi trebalo da se dogovore oko programa, a onda vide sa kim bi radnije išli u koaliciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa