Evropa

Tenzije na relaciji Moskva – Skoplje: Naizmenično proterivanje diplomata i protestne note

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RIA novosti, RSE

10/10/2021

-

11:41

Tenzije na relaciji Moskva – Skoplje: Naizmenično proterivanje diplomata i protestne note
Tenzije na relaciji Moskva – Skoplje: Naizmenično proterivanje diplomata i protestne note - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je 4. oktobra zaposlenog u Ambasadi Severne Makedonije u Moskvi za "personu non grata". Iako Moskva tvrdi da je ovaj korak preduzet kao recipročna mera, iz Skoplja navode da je odluka "neosnovana". Ovo je zapravo drugi ovakav slučaj ove godine, a makedonska i ruska strana su međusobno proterale diplomate i pre nekoliko meseci.

U saopštenju ruskog ministarstva objavljenom početkom ovog meseca, navodi se da je otpravnica poslova Republike Severne Makedonije Olivera Čauševska Dimovska pozvana u ministarstvo gde joj je uručena nota.

Navedeno je da je ta mera odgovor na to što je Severna Makedonija još u avgustu proglasila jednog diplomatu u ruskoj ambasadi u Skoplju za "personu non grata". 

Ovo je zapravo poslednji u nizu slučaja u "diplomatskom ratu" između Skoplja i Moskve, a tenzije su počele još u maju.

Skoplje prvo proteralo diplomatu

Jedan ruski diplomata proteran je 18. maja iz Severne Makedonije, saopštilo je tamošnje MSP. To ministarstvo je navelo da je u saglasnosti sa članom 9. Bečke konvencije za diplomatske odnose odlučilo da jednog diplomatu iz ruske ambasade proglasi za nepoželjnu osobu.

Precizirano je da je 14. maja u prostorije tog Ministarstva bio pozvan ruski ambasador u Skoplju i da mu je tada "uručena nota kojom se nalaže da navedeni diplomata napusti teritoriju Severne Makedonije u roku od sedam dana".

U tom saopštenju nije bilo precizirano koji je ruski diplomata proteran i zbog čega, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Prema članu 9. Bečke konvencije, država domaćin u bilo koje vreme i iz bilo kog razloga može određenog člana diplomatskog osoblja proglasiti osobom non grata. Država slanja mora da opozove ovu osobu u razumnom vremenskom roku, ili u protivnom može izgubiti diplomatski imunitet.

profimedia

 

Inače, u tekstu Ria novosti iz avgusta navodi se da je taj potez imao veze sa pozivom čeških vlasti da se Pragu pruži podrška u vezi sa aferom oko izbijanja eksplozije u skladištu municije u mestu Vrbetica.

Naime, u aprilu su češke vlasti saoštile da su obavestile NATO i Evropsku uniju o navodnoj umešanosti Rusije u eksploziju skladišta municije 2014. godine, nakon čega su odlučile da proteraju 18 ruskih diplomata.

Moskva je u junu odgovorila istom merom, proglasivši makedonskog diplomatu za nepoželjnu osobu.

Novo proterivanje u avgustu

Samo nekoliko meseci kasnije, Skoplje je još jednom preuzelo drastičnu meru. Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani saopštio je 17. avgusta da je ruski diplomata proglašen za personu non grata i proteran i to po nalogu vlade zbog aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji. 

Dodao je da je vlada time preduzela mere za zaštitu svoje nacionalne bezbednosti, ali i zaštitu bezbednosti saveznika i saveza kojem pripada, prenela je MIA.

Pojedini makedonski mediji objavili su ranije da je zamenik vojnog atašea ruske ambasade proteran jer je izveo "neprikladna diplomatska dejstva" i da nije poštovao diplomatska pravila u Severnoj Makedoniji.

Odgovor na ovo proterivanje stigao je 4. oktobra, pošto je Moksva ponovo preuzela recipročne mere. 

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je ovu vest i navelo da je neosnovana, te da je proteran diplomata koji je nedavno delegiran u Rusiju, preneo je list "Nezavisen vesnik".

U još jednom tekstu ovog lista se navodi da ukoliko se naizmenično proterivanje makedonskih i ruskih diplomata nastavi, postoji opasnost da će mala makedonska ambasada u Rusiji ostati bez osoblja. 

Podseća se da je Severna Makedonija proterala dvojicu diplomata Rusije "zbog različitih aktivnost koje nisu u skladu sa diplomatskom praksom".

Komentari (0)

Evropa