Evropa

Jednoglasna podrška za Kurca: Doskorašnji kancelar izabran za šefa poslaničkog kluba OVP

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/10/2021

-

21:56

Jednoglasna podrška za Kurca: Doskorašnji kancelar izabran za šefa poslaničkog kluba OVP
Sebastijan Kurc se obraća naciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sebastijan Kurc izabran je jednoglasno za novog šefa poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) u austrijskom parlamentu.


Na sednici poslaničkog kluba Kurc je, na tajnom glasanju, dobio jednoglasnu podršku. Dosadašnji šef poslaničkog kluba OVP August Veginger izabran je za prvog zamenika šefa poslaničkog kluba.

"Zajedno ćemo svom svagom raditi za građane u Austriji", poručili su u saopštenju nakon sednice Kurc i Veginger.

Kurc je, bio prinuđen da podnese ostavku na mesto austrijskog kancelara zbog optužbi u vezi sa mirom i korupcijom. Ostavku je podneo u subotu, u obraćanju naciji, nakon što se našao pod pritiskom svojih koalicionih partnera. Na njegovo mesto je došao Aleksander Šalenberg, koji je u vladu ušao kao nestranački član.

Naime, tužioci su prošle nedelje saopštili da se protiv Kurca i devetoro njegovih bliskih saradnika vodi istraga po krivičnim prijavama, uključujući zloupotrebu poverenja, korupciju i podmićivanje.

Vlasti ih sumnjiče da su između 2016. i 2018. godine bili uključeni u proneveru sredstava Ministarstva finansija za plaćanje anketa koje su služile njegovoj političkoj agendi što je, kako piše "Vašington post", poslednji od nekoliko skandala koji su okaljali austrijskog kancelara.

Zeleni, njegovi koalicioni partneri, ubrzo su stavili do znanja da će napustiti koaliciju ukoliko Kurc i dalje bude na mestu kancelara, što je, smatra se, bio ključni uticaj u odluci da se povuče. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa