Evropa

Karta za moskovski metro uskoro će moći da se plati skeniranjem lica

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2021

-

10:06

Karta za moskovski metro uskoro će moći da se plati skeniranjem lica
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Korisnici metroa u Moskvi više neće morati na ulaznim rampama da vade svoje karte ili da očitavaju bankarske kartice, već će moći da koriste savremeni beskontaktni način provere voznih isprava.

Ruska podzemna železnica koja postoji od 1930. godine počela je još u decembru prošle godine sa uvođenjem tehnologije prepoznavanja lica i dosad se na hiljade moskovljana prijavilo za novi sistem kontrole putnih isprava i naplate prevoza. 

Sistem nazvan Facepay moći će da se koristi od 15. oktobra na svih 241 stanica koje koristi 14 linija metroa  u Moskvi, izjavili su zvaničnici.

“Putnici neće morati da imaju mobilne telefone, niti metro kartu zvanu 'Trojka', niti bilo kakvu vrstu putne isprave", istakla je Ana Lapoškina, zamenica šefa medijskog centra Transportne službe Moskve.

Ona je objasnila da će biti dovoljno da upišu svoje podatke na aplikaciji, da aplouduju svoju sliku i broj bankovne kartice. 

Putnici će moći da koriste novu tehnologiju ako imaju otvoren metro nalog koji je povezan sa bankovnom karticom i njihovim biometrijskim podacima. 

Kada putnik na ulazu u metro priđe kameri, ona će prepoznati njegovo lice, automatski skinuti novac sa njegove bankarske kartice i rampa će se otvoriti. 

Sistem je podešen tako da putnici neće morati da skidaju maske čije nošenje je obavezno zbog pandemije koronavirusa. 

Iz Transportne službe su izjavili da je ovo prvi put da su počeli sa korišćenjem tehnologije prepoznavanja lica u masovnoj meri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa