Evropa

Medicinska struka u Velikoj Britaniji: Vlada mora da bude spremna na brzo uvođenje restriktivnih mera

Komentari

Autor: AP

23/10/2021

-

10:05

Medicinska struka u Velikoj Britaniji: Vlada mora da bude spremna na brzo uvođenje restriktivnih mera
Boris Džonson, premijer Velike Britanije - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Medicinska struka u Velikoj Britaniji pozvala je vladu te zemlje da bude spremna na brzo uvođenje restriktivnih mera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, jer broj novozaraženih osoba nastavlja da raste iz dana u dan.

Velika Britanija je u protekloj nedelji dnevno beležila u proseku 47.000 novih slučajeva koronavirusa, što je skoro petina više nego u nedelji pre toga. U proseku je bilo 135 smrtnih slučajeva dnevno, što je porast od 16 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Takođe, od početka pandemije u Velikoj Britaniji je zabeleno 139.000 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, što je najviše u Evropi nakon Rusije.

Mnogi članovi medicinske struke, zato, pozivaju vladu da ponovo uvede neke od mera koje je ukinula pre tri meseca, uključujući obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, socijalno distanciranje i rad od kuće.

Naučna savetodavna grupa za vanredne situacije, telo koje savetuje vladu, kaže kako bi trebalo da se radi na strategiji o potencijalnom ponovnom uvođenju mera, "kako bi zemlja mogla da bude spremna za nove mere" ukoliko to bude bilo potrebno. Od svih mera koje su uzete u razmatranje, smatraju naučnici, rad od kuće imao bi najveći uticaj na suzbijanje prenošenja koronavirusa.

Za sada ništa od novog "lokdauna"

Konzervativna vlada premijera Borisa Džonsona kaže da bi mogla ponovo da uvede neka ograničenja kao deo jesenjeg i zimskog "Plana B", ali da do uvođenja mera još uvek neće doći.

Velika Britanija se oslanja skoro isključivo na vakcine kako bi sprečila širenje virusa tokom jesenjih i zimskih meseci, kada respiratorni virusi najšire cirkulišu. Skoro 80 odsto ljudi starijih od 12 godina u Velikoj Britaniji primilo je dve doze vakcine, a milionima se nudi i buster doza, uključujući sve starije od 50 godina.

Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, Pool

 

Naučnici u savetodavnoj grupi rekli su da je veliki porast hospitalizacija poput onog koji je viđen prošle zime sve manje verovatan, i da bi buster doze vakcina mogle da zadrže širenje virusa "na nivoima sličnim ili nižim od trenutnih".

Sa druge strane, rekli su i da bi u narednih nekoliko meseci moglo biti na hiljade smrtnih sluačjeva od posledica korone. Džonson, koji je u petak posetio centar za vakcinaciju u Londonu, rekao je da trenutni nivo infekcije "nije van parametara onoga što je predviđeno".

Pozvao je ljude da održavaju "razumne" mere predostrožnosti, kao što je nošenje maske, i da prime treću dozu vakcine čim to bude bilo moguće, odnosno šest meseci nakon druge. Premijer V. Britanije je odbacio mogućnost novog lokdauna, rekavši da "trenutno nema ničega što bi ukazivalo na neophodnost zaključavanja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa