Evropa

Pandemija u Evropi: Austrija razmatra mere za nevakcinisane, najveći broj preminulih u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

12:26

Pandemija u Evropi: Austrija razmatra mere za nevakcinisane, najveći broj preminulih u Ukrajini
Austrija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog sve lošije epidemiološke situacije, brojne evropske države razmatraju nove mere. U Rumuniji se od ponedeljka se ponovo uvodi policijski čas, a nevakcinisane osobe u Austriji bi mogle da se suoče sa novim restriktivnim merama ukoliko broj obolelih nastavi da raste.

Ova informacija pojavila se nakon sastanka u petak uveče između kancelara Aleksandra Šalenberga i visokih državnih zvaničnika, koji su razgovarali o odgovoru na brzo povećanje broja obolelih, preneo je AP.

"Pandemija još nije iza nas. Naići ćemo na pandemiju nevakcinisanih", rekao je kancelar.

On je rekao da ukoliko broj kovid pacijenata na intenzivnoj nezi dostigne 500, ili 25 odsto ukupnog kapaciteta zemlje, ulasci u restorane, hotele, biće ograničen samo na vakcinisane ili oporavljene od kovida.

Ukoliko brojka dostigne 600, odnosno, ukoliko se popuni trećina odeljenja intenzivne nege u zemlji, vlada planira da uvede restriktivne mere za nevakcinisane.

U tom slučaju oni bi mogli da napuste domove samo ako imaju poseban razlog. Trenutno u Austriji na jedinicama intenzivne nege ima 220 pacijenata. Austrija je dosad revakcinisala 62,2 odsto građana, a 65,4 je primilo bar jednu dozu vakcine.

Rekordni broj smrtnih slučajeva u Ukrajini

AP Photo//Evgeniy Maloletka

 

Broj novozarazenih koronavirusom i broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima dostigao je juče rekord u Ukrajini koja je među evropskim zemljama sa najmanjim brojem vakcinisanih.

U poslednja 24 sata ukrajinske zdravstvene vlasti prijavile su 23.785 novih infekcija i 614 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima, prenosi AP.

Vlasti u Kijevu naredile su zatvaranje škola na dve nedelje počevši od petka, a slične mere su stupile na snagu i u drugim oblastima sa visokom stopom zaražavanja.

Vlasti okrivljuju upozoravaju da je spor tempo vakcinacije razlog za porast broja novoinficiranih u Ukrajini.

U toj zemlji sa 41 milionom stanovnika građani mogu da biraju vakcine kompanija Fajzer, Moderna, AstraZeneca ili Sinovak, ali samo oko 15 odsto populacije je potpuno vakcinisano, najmanje od svih evropskih zemalja posle Jermenije.

Od početka pandemije u Ukrajini je potvrđeno ukupno preko 2,7 miliona infekcija i oko 63.000 smrtnih slučajeva.

U Nemačkoj brojka koja je ranije bila okidač za lokdaun

profimedia

 

Nemačka je danas zabeležila najveću incidenciju infekcija koronavirusom od polovine maja, stigavši prag od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana.

Ova brojka obolelih je ranije bila "okidač" za uvođenje striktnog lokdauna, podseća Rojters.

Ministar zdravlja Jens Špan ocenio je da se Nemačka može nositi sa kovidom mnogo bolje nego ranije zbog vakcinacije, iako je dodao da će mere za revakcinisane, poput nošenja maski i ograničene aktivnosti u zatvorenim prostorijama, ostati na snazi do proleća.

Sedmodnevna incidencija, koja je do avgusta bila merilo da li da se uvedu strože mere, povećala se danas na 100, u odnosu na 95 u petak, saopštio je Institut "Robert Koh".

Danas je prijavljeno 15.145 novih slučajeva kovida, što je povećanje za 4.196 u odnosu na prošlu nedelju. Preminulo je 86 ljudi, pa je ukupan broj mrtvih od koronavirusa sada 95.077.

Porast dolazi u trenutku kada premijeri 16 nemačkih pokrajina razmatraju kako da nastave dalje nakon što će vanredno stanje u celoj zemlji isteći 25. novembra, što znači da će restriktivne mere automatski prestati ukoliko se ne produže u parlamentu.

Špan je poručio da bi bilo moguće ukinuti vanredno stanje, ali će biti potrebno nošenje maske i dokaz o vakcinaciji, oporavku od kovida ili negativnom testu, kako bi se ušlo u većinu zatvorenih javnih prostorija.

Oko 66 odsto nemačkih državljana je revakcinisano, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 63,3 odsto.

Najveći broj novozaraženih od marta u Sloveniji

Slovenija je danas saopštila da je u petak registrovano 2.270 novih slučajeva kovida, što je najveći broj inficiranih u prethodnih skoro 10 meseci, dok je istog dana preminulo osam osoba.

Od ukupnog broja testiranih, pozitivno je bilo 30,2 odsto ljudi, pokazuju zvanični podaci, prenela je agencija STA. U toj zemlji je u petak bilo hospitalizvano 440 ljudi, a na intenzivnoj nezi leže 123 pacijenta.

Broj novih slučajeva se u prethodnih sedam dana prosečno popeo za 121, pa sada iznosi 1.550, a dvonedeljna incidencija na 100.000 stanovnika je sada 825, dodao je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Institut procenjuje da trenutno u Sloveniji ima 17.436 aktivnih slučajeva u zemlji.
 

Komentari (0)

Evropa