Evropa

Iz aviona "Rajanera" u Minsku se iskrcalo pet osoba, među njima Protaševič i Sapega, ali ko su ostale tri?

Komentari

Autor: N.Z.

28/05/2021

-

12:28

Iz aviona "Rajanera" u Minsku se iskrcalo pet osoba, među njima Protaševič i Sapega, ali ko su ostale tri?
Iz aviona "Rajanera" u Minsku se iskrcalo pet osoba, među njima Protaševič i Sapega, ali ko su ostale tri? - Copyright Tanjug AP/Belarus Government press office via AP, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija radi na utvrđivanju identiteta putnika koji su izašli sa leta preusmerenog aviona "Rajanera" nakon što je on prizemljen u Minsku, saopštila je litvanska policija.

Novinar disident Romar Protaševič (26) i njegova devojka Sofija Sapega (23) uhapšeni su odmah po sletanju aviona. Međutim, iskrcalo se još troje putnika.

profimedia

Vlasti potvrđuju identitet tri osobe

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni rekao je da je moguće da je reč o tajnoj policiji. 

Beloruska televizija emitovala je intervjue sa troje ljudi u sredu koji su navodno bili ti putnici o kojima je reč. Jedan je imenovan kao Jason Zisis, Grk koji radi na Univerzitetu Ajndhoven i koji je rekao da je ionako mislio da otputuje u Minsk iz litvanske prestonice Vilnjus, kako bi posetio suprugu, prenosi Rojters.

Televizija je drugo dvoje identifikovala kao državljane Belorusije Aleksandru Stabredovu i Sergeja Kulakova. Starbedova je takođe rekla da je nameravala da ode u Minsk, a Kulakov je naveo da mu Minsk odgovara za njegovu konačnu destinaciju, grad Vitepsk u Belorusiji.

Šef litvanske policije Rolandas Kiskis rekao je novinarima da se radi na utvrđivanju identiteta, da li se osobe imenovane nezvanično poklapaju sa ličnim podacima. 

profimedia

Direktor Rajanera tvrdio je da su u avionu bili agenti KGB

On je naveo da je Belorusija potvrdila da se pet putnika iskrcalo u Minsku i da su FBI i Poljska takođe započeli istragu o incidentu, jer je i njihovih državljana bilo na letu.

Podsetimo, izvršni direktor "Rajanera" Majkl O'Lari pre nekoliko dana objavio je da veruje da su agenti beloruskog KGB-a putovali avionom koji je u nedelju preusmeren u Minsk.

O'Lari je, preneo je Gardijan, rekao da "izgleda da je namera vlasti bila da ukloni novinara i njegovu saputnicu ...verujemo da je na aerodromu bilo i nekih agenata KGB-a".

Njegove primedbe su, navodi se, bile prva zvanična potvrda izveštaja da su se još četvorica putnika iskrcala u Minsku nakon hitnog sletanja. O'Lari je rekao da veruje da je to prvi put da se takav incident dogodio sa evropskom aviokompanijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa