Evropa

Lideri G20 se obavezali na klimatsku neutralnost, hiljade demonstranata marširalo Rimom (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

31/10/2021

-

16:22

Lideri G20 se obavezali na klimatsku neutralnost, hiljade demonstranata marširalo Rimom (FOTO)
Lideri G20 se obavezali na klimatsku neutralnost, hiljade demonstranata marširalo Rimom (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri grupe najbogatijih zemalja na svetu G20 danas su se kompromisno obavezali da će postići neutralnost ugljenika do ili oko sredine veka, saopšteno je na završetku dvodnevnog samita koji je postavio temelje za klimatsku konferenciju UN, koja se održava u Glazgovu u Škotskoj.

Takođe, oni su se formalno usalasili i da ukinu javno finansiranje proizvodnje električne energije koja se dobija iz uglja u inostranstvu, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja u zemlji, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem Kinu i Indiju, preneo je AP.

Prethodno, lideri Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta jednoglasno su u subotu podržali uvođenje globalne minimalne poreske stope, koja ima za cilj da spreči da velike korporacije skrivaju profit u poreskim rajevima, a dogovorili su se i oko davanja većeg broja vakcina protiv koronavirusa siromašnijim državama. Španija u kojoj je vakcinisano 78,5 odsto stanovnika, obećala je danas da će donirati 50 miliona doza vakcina siromašnim zemljama u svetu, što je 20 miliona više od prethodno najavljenog.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da su dosadašnja obećanja na samitu G20 "kapi u sve toplijem okeanu kada uzmemo u obzir izazov, za koji smo svi priznali da je pred nama".

"Ako ćemo da sprečimo da COP26 bude neuspešan, onda to mora da se promeni, i moram jasno da kažem da ako Glazgov propadne, onda cela stvar propada", rekao je Džonson obraćajući se novinarima nakon samita Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u Rimu.

On je, pre polaska za Glazgov, ocenio da zemlje koje su najodgovornije za emisiju štetnih gasova kroz istoriju, ali i danas, "još ne rade svoj deo posla", prenosi Rojters.

 
"Shvatamo da su uticaji klimatskih promena na 1,5 stepeni Celzijusovih mnogo niži nego na 2,0 stepena Celzijusovih. Održavanje na 1,5 stepeni Celzijusovih će zahtevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja", navodi se u komunikeu, preneo je Rojters.
Na kraju samita, svetski lideri, bez američkog predsednika Džoa Bajedna, prošetali su ulicama "večnog grada" i bacali novčiće u čuvenu fontanu Trevi.
 
Oni su, okrenuti leđima, bacili u fontanu po jedan evro, prenela je Ansa, a novčić je specijalno iskovan za samit G20. Na kovanici je lik takozvanog čoveka vitruviana, crtež renesansnog slikara Leonarda Da Vinčija, na kojemu su, kroz dve ljudske figure u krugu i kvadratu, predstavljene idealne proporcije čoveka. Krug na crtežu predstavlja nebo, a kvadrat zemlju.Original crteža čuvenog slikara čuva se u Galeriji akademije u Veneciji.

Početak samita obeležili protesti aktivista

Međutim, mnogi Italijani su stava da da svetski lideri ne ovde dvoljno računa o zaštiti životne sredine. Upravo tome je dokaz protest koji se juče održao u centru Rima. Na hiljade učensnika zahtevalo je od učesnika samita Grupe 20 da preduzmu hitne akcije u sprečavanju klimatskih promena smatrajući da do sada ništa dovoljno nije učinjeno.

Tanjug AP/Luca Bruno

 

Policija ih je sklonila sa glavnog bulevara, jer se nedaleko odatle, u tom trenutku, održavao skup. 

Inače, nekoliko sati pre dolaska čelnika SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, kao i ostalih svetskih ekonomskih sila, aktivisti su blokirali put noseći transarente, među kojima i onaj na kome je pisalo "Od Rima do Glazgova, problem su vaša rešenja", preneo je AP.

"Svetski lideri nedovoljno zainteresovani za probleme oko klime"

Aktivisti smatraju da se svetski lideri ne trude dovoljno da se izbore sa klimatskim izazovima. Oni zahtevaju da se emisija gasova staklene bašte do 2025. godine smanji na nulu.

"Beskoristno je razgovarati ako nema jasne volje da se problem reši. Međunarodna saradnja je ključna, ali ako se ne reaguje, beskorisna je. Dosadašnja očekivanja što se ponašanja svetkih lidera tiče, su loša. Ne vidimo volju da se reše problemi koji se tiču klime", rekao je aktivista Đovani Mori za italijanske medije.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Nakon današnje skupa u Rimu, gotovo svi lideri članica Grupe 20 u večeras treba da putuju u Glazgov, gde u ponedeljak počinje samit Ujedinjenih nacija o klimi. Italija je ovogodišnji domaćin Grpuni 20, koja se sastoji od svtskih i ekonomskih moćnika, a ovog puta su klimatski usokvi ključna tema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa